Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi l-a primit luni pe Naftali Bennett, primul șef de guvern israelian care a vizitat Egiptul după mai bine de 10 ani, pe ordinea de zi fiind problema securității și conflictul israeliano-palestinian, scrie AFP.

Premierul israelian Naftali BennettFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Cea mai populată țară arabă, dar și prima care a semnat pacea cu Israelul în 1979, Egiptul a mediat întotdeauna pentru a pune capăt ciclurilor de violență dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas aflată la putere în Gaza și pentru a încerca să reconcilieze Hamas cu Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas.

La aproximativ zece zile după ce l-a primit pe Abbas, Sissi l-a întâlnit la Sharm al-Sheikh, la Marea Roșie, pe ultraconservatorul Bennett, reluând întâlnirile frecvente de până la revolta populară din Egipt din 2011. Aceștia s-au referit la „eforturile de relansare a procesului de pace” dintre israelieni și palestinieni, care s-au blocat din 2014, a spus purtătorul de cuvânt al președinției, Bassam Radi.

Reconstruirea în Gaza

Sisi, a cărui țară este mărginită la est de Gaza și Israel, a pledat, de asemenea, pentru reconstrucție în enclava palestiniană după ce a promis în mai 500 de milioane de dolari pentru acest teritoriu în care două milioane de palestinieni trăiesc sub blocada israeliană timp de aproape cincisprezece ani. Duminică, ministrul de externe Yair Lapid s-a oferit să „îmbunătățească” condițiile de viață ale celor din Gaza în schimbul unui angajament la „calm” al Hamas.

Acest proiect, a spus el, "nu va vedea lumina zilei fără sprijinul și implicarea partenerilor egipteni și capacitatea lor de a vorbi cu toate părțile implicate". Vizita lui Bennett în Egipt marchează un „pas important în vederea dezvoltării relațiilor economice și de securitate” între cele două țări și a „preocupării comune” a acestora față de Gaza, precum și a planului egiptean de „relansare a „Discuțiile israeliano-palestiniene”, a spus Nael Shama, specialist în politica externă egipteană.

În timp ce Sisi a recunoscut că armata sa a avut cu Israel cea mai „strânsă” cooperare din istoria lor împotriva „teroriștilor” din Peninsula Egipteană Sinai (est), problema securității a fost din nou pe agenda discuțiilor de luni.