Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană "mai repede decât se crede"

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 13 septembrie 2021, 0:25 Actualitate | Internaţional


Donald Tusk
Foto: Burzykowski Damian/Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Fostul prim-ministru polonez Donald Tusk avertizează cu privire la un "Polexit", deoarece majoritatea guvernului polonez consideră că UE este "o necesitate regretabilă", potrivit La Razon.

Vineri, fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a avertizat că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană "mai repede decât se crede" și a criticat atitudinea beligerantă a guvernului polonez împotriva Bruxelles-ului, care, în opinia sa, "ruinează reputația" Poloniei în Europa.

Tusk, care conduce opoziția din țara sa, a spus că "nu va fi atât de liniştit" dacă Polonia va rămâne în UE, deoarece retorica, compararea Bruxelles-ului cu Uniunea Sovietică sau cu ocupația nazistă pe care a făcut-o un deputat guvernamental, nu sunt puţin lucru, "nu sunt fără efect", iar vinovaţii "nu vor rămâne nepedepsiți".

Deputatul guvernamental Marek Suski a declarat recent, într-o ceremonie oficială, în memoria rezistenței poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial, că Bruxelles-ul vrea "să pună Polonia în genunchi", ţară care deja "a luptat împotriva altor invadatori în timpul războiului" și a afirmat că dacă strămoșii "au luptat împotriva ocupanților sovietici, noi vom lupta împotriva ocupantului Bruxelles".

În opinia lui Tusk, "majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândeşte cum să elibereze Polonia de această "ocupație de la Bruxelles".

Provocările de la Varșovia cu privire la unele decizii ale UE fac ca pericolul unui "Polexit" să fie real pentru Tusk, deoarece "s-au întâmplat multe dezastre în istorie nu pentru că cineva le-a planificat, ci pentru că cineva a acționat iresponsabil, prosteşte, riscant. Și astăzi politica PiS, în raport cu problemele internaționale, este caracterizată de un risc constant și inutil", a spus el despre partidul de guvernământ.

Tusk s-a arătat încrezător că "îi convinge pe acei oameni și instituții care iau decizii (în UE) să facă o distincție clară între ceea ce este un guvern rău și ceea ce este Polonia" și ca, în cele din urmă, să nu fie impuse sancțiunile economice pe care Comisia Europeană le-a cerut recent pentru a amenda guvernul polonez pentru menținerea celor mai conflictuale puncte ale reformei sale judiciare.

"Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens", a spus liderul Platformei Civice, deși "ultimul lucru pe care interlocutorii mei l-au avut în vedere a fost să facă ceva care să împingă Polonia în afara Uniunii Europene".

"Nu mă voi preface că sunt la curent cu planurile specifice ale guvernului în această chestiune, dar dezastre precum Brexit sau posibila ieșire a Poloniei din UE apar nu pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că cineva nu știa cum să propună alternative la acele planuri", a conchis Tusk.

Politicianul care a prezidat Consiliul European a subliniat că "este încă timp pentru a evita această rușine" și "sancțiunile legate de plângerea Comisiei către Curte pentru funcționarea Camerei Disciplinare sunt oneroase și complet inutile, dar vorbim și despre ceva mai costisitor: amenințarea cu reținerea ajutorului din Fondul european de reconstrucție".

Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră "incompatibil cu dreptul european".

Polonia menține mai multe dezacorduri cu UE datorită, printre alte motive, controversatei sale reforme judiciare, chestionării preeminenței legislației poloneze asupra dreptului european, a unei reforme controversate a legii mass-media, a restricționării dreptului la avort și a atacurilor împotriva Comunităţii LGBTI.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a asigurat, vineri, în orașul german Weimar că majoritatea populației poloneze este în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), când a fost întrebat despre un posibil "Polexit", o ieșire a Poloniei din blocul comunitar.

Ministrul s-a referit la declarațiile în acest sens ale șefului grupului parlamentar al partidului guvernamental Lege și Justiție (PiS), Ryszard Terlecki, și a asigurat că, în ciuda comentariilor sale, care erau "foarte clare", populația poloneză "este în favoarea rămânerii în UE".

El a adăugat că spusele lui Terlecki în timpul unei dezbateri politice au fost "o afirmație foarte ipotetică"care, totuşi, "reflectă poziția critică a unei părți tot mai mari a populației poloneze față de soluțiile propuse de autoritățile UE". (Rador)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14603 vizualizari

 • +14 (40 voturi)    
  Să mai pună UE niște certificate de carbon! :) (Luni, 13 septembrie 2021, 0:57)

  Harald [utilizator]

  Tusk a fost în permanență unealta credincioasă a lui Merkel, iar UE introduce în permanență taxe arbitrare care scumpesc energia electrică, de exemplu.

  În ultimii 3 ani, România a ajuns să importe energie electrică din Serbia și Ucraina, fiindcă producția internă e prea scumpă din cauza certicatelor de carbon. Propunerea Bruxelles-ului? Niște taxe la frontieră, pentru energia electrică importată din afara UE.

  Dar desființarea certificatelor de carbon, care scumpesc artificial energia? Asta niciodată! Germania și-a transferat producția industrială energofagă în Europa de Est, iar acum esticii trebuie să plătească certificate de carbon pentru ”onoarea” de a exporta în Germania producția firmelor germane.
  • -1 (25 voturi)    
   Polonia va ajunge mai săracă decât România (Luni, 13 septembrie 2021, 9:24)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Polonezii nu au fost un imperiu să se poată descurca excelent și în exteriorul Uniunii Europene.
   Religia nu îi va ajuta să aibă un nivel de trai foarte ridicat cum este în Occident și nordul continentului.
   Banii vin de la țările bogate financiar din Occident, Polonia nu este încă foarte dezvoltată, dar au mândrie exagerată.
   România va avea șansa să depășească Polonia la multe lucruri.
   • +1 (11 voturi)    
    Polonia are ce exporta la prețuri bune. (Luni, 13 septembrie 2021, 13:44)

    ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    E piața plină de mărfuri poloneze, e adevărat prin rețelele de distribuție UE. Noi însă avem prea puțin al nostru, suntem descoperiți datorită jafului FSN-ist și țărănisto - liberal din anii 90 prin care s-a distrus industria, transportul și infrastructura. Exportăm grâne și semințe de floarea soarelui, oi și carne vie prin rețelele de prostituate. Am uitat, și mână de lucru ieftină dar asta gratis. Minele nu mai sunt ale noastre, gazele aproape că le-am înstrăinat complet, la fel și zăcămintele de petrol și rafinăriile. Nu mai avem aproape nimic. Cum să ieșim din UE? În plus, odată cu ieșirea României vor pleca aproape toate firmele și-și vor închide porțile afacerilor din România pentru că vor trebui să plătească taxe la intrarea mărfurilor în UE și devin nerentabile. Așa că, luați-vă gândul de la Romexitul visat de voi, kgb-iștilor.
   • +4 (8 voturi)    
    Daaa! (Luni, 13 septembrie 2021, 19:20)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    P.ana una alta, Ro. intrece Po. la saracie: PIB/capita mai mic cu cca. 20%. Dar ei au un viitor sumbru, conform analistilor economici de pe HN!
   • +2 (4 voturi)    
    ! (Luni, 13 septembrie 2021, 21:37)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Am o cunostinta, il cheama Dorel si este omniprezent in Romania. De curand a citit acest comentariu si s-a intrebat cand se da startul la depasire , ca el este gata sa intreaca Polonia, in orice , dar absolut in orice .
    Eu i-am spus sa stea linistit ca asta nu o sa se intample niciodata, sau cel putin in urmatoarele 3 generatii. Nervos ,cum il stim pe Dorel si agitat de atata optimism exacerbat , spune ca este in stare sa depaseasca chiar si viteza luminii....
    Sa-i uram "vant din pupa" naivului Dorel.....
  • -3 (7 voturi)    
   Alt trol. (Luni, 13 septembrie 2021, 13:53)

   patrick_higher [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Sunteți primii la comentat (mult și prost) de pe poziții de Gică-contra.
   Chiar așa bun e salariul de postac?
   O meserie aveți și voi? Cap, obraz și educație - lipsă totală!
 • -5 (27 voturi)    
  si (Luni, 13 septembrie 2021, 1:07)

  nick1587873340950 [utilizator]

  nu vafii ultima, multe ii va urma exemplul
  • +2 (8 voturi)    
   Analfabet. (Luni, 13 septembrie 2021, 13:48)

   patrick_higher [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Ești analfabet. Dovedit de propria-ți mână.
 • +14 (24 voturi)    
  Hahaha, Bruxelles=invadatorul sovietic. Buna ! (Luni, 13 septembrie 2021, 2:23)

  JoBaiDen [utilizator]

  Hahaha, Bruxelles=invadatorul sovietic. Buna comparatie!
 • +5 (33 voturi)    
  Probabil sau in mod sigur (Luni, 13 septembrie 2021, 3:34)

  Timonierul [utilizator]

  Economia este solida și nu dispare Polonia fără pomana UE.
  Alții, vai de capul lor, ultimii in Europa și viitorul nu arată bine, deci stau cu mâna întinsa …
 • +7 (31 voturi)    
  Aberații naționaliste (Luni, 13 septembrie 2021, 6:30)

  BEDE [utilizator]

  Polonezi care debitează aberații naționaliste. UE nu se poate numi ocupant pentru că nu are trupe în Polonia, cum au avut germanii și rușii. UE pune niște condiții care nu sunt tocmai plăcute, dar, dacă vrea să le pună ce să-i faci? Ori le accepți, ori afară, ceea ce, oricum oferă mai multă libertate decât le-a oferit Germania din 1939 până în 1945 și decât le-a oferit URSS vreodată.
  • -4 (20 voturi)    
   Cum nu (Luni, 13 septembrie 2021, 8:30)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Germania chiar, e ocupata de americani de la ww2 incoace.
   • +15 (17 voturi)    
    Or fi (Luni, 13 septembrie 2021, 10:13)

    yol [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    americani in polonia, poate chiar dupa ww2, chiar nu stiu…. Dar nu cred ca sunt neinvitati, adica nu sunt ca rusii din transnistria….bre
    • 0 (4 voturi)    
     ? (Luni, 13 septembrie 2021, 19:30)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui yol

     Nu fi convins ca rusii sunt neinvitati in Transnistria. Ia vezi structura populatiei transnistrene, poate intelegi mai bine de ce.
     • 0 (0 voturi)    
      Taci, mah, ca iar te dai de gol (Luni, 13 septembrie 2021, 22:27)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui atc

      Vezi ca cititorii mai noi de pe HN nu stiu ca esti postac sovietic
      • +1 (1 vot)    
       hai ca esti tare, mah! (Marţi, 14 septembrie 2021, 9:50)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui midufi

       1. Esti in eroare: intrucat de f'o 30 de ani nu mai exista"sovietic", m-am mutat si io de la Stalin la Putin! Asa ca fii tu mai atent la ce-i inveti p-astia mai "noi"!
       2. M-ai contrazis, cumva, in chestia aia cu populatia transnistreana si n-am observat io?
     • 0 (0 voturi)    
      Ee, (Joi, 16 septembrie 2021, 12:03)

      yol [utilizator] i-a raspuns lui atc

      iti dai seama ca au fost invitati si in crimeea, si in georgia, si in cehoslovacia, si in ucraina…..In transnistria sunt si acum cu tancurile, dar bine ei asa vin cand ii invita cineva:))))
      Nu era de ajuns sa fii fan psd, mai esti si rusnac.
  • +2 (2 voturi)    
   Ocupatia (Miercuri, 15 septembrie 2021, 15:28)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   si subjugarea unei tari nu se face cu armata pentru ca costa si nu da bine. Daca in schimb iti gasesti niste cozi de topor, o populatie indobitocita si pauperizata ii exploatezi economic si iti si par recunoscatori. Se pare ca polonezii s-au cam prins de treaba asta.
  • +1 (1 vot)    
   Polonia nu-i pentru slugi! (Joi, 16 septembrie 2021, 18:36)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Polonezii astia cu "aberatiile (lor) nationaliste" au luptat in ultimul WW( adica II), concomitent impotriva armatelor nemtesti si a celor rusesti, care le-au cotropit tzara in acelasi timp ( si cu sprijinul inconstientilor "democrati" vest europeni, ce sperau ca nemtii se vor duce doar spre est). In schimb, romanii , mai ieuropeni, au luptat si cu nemtii contra rusilor si, cand s-a schimbat calimera, si cu rusii contra nemtilor. Drept pentru care, dupa razboi, noi am facut parte- spre deosebire de polonezi- din grupul natiunilotr INVINSE; si-am platit despagubiri din greu rusilor. Drept pentru care, in anii '80, Polonia a avut "Solidarnosc"( cu Biserica Catolica alaturi) cu proteste masive in strada, cu morti, raniti si intemnitati ( f'o 10 ani); noi am rezistat "prin cultura", c- un mic sh-o bere( sh-o mica turnatorie a colegilor) la Casa Scriitorilor"! Mai vrei "Polonia"? Stii tu o alta istorie?
 • +11 (19 voturi)    
  Politicianism de doi bani (Luni, 13 septembrie 2021, 10:30)

  Amerlocu [utilizator]

  Tusk nu are NIMIC care să - ajute să ajungă la putere.

  Economia poloneză merge mult mai bine decât în perioada tristă când el era premier - 2007-2014. Polonezii sunt azi mult mai prosperi și încep să se întoarcă înapoi în țara lor.

  În cei 5 ani în care Tusk a fost mare șef la Comisia Europeană, 2014-2019, s-a produs catastrofa Brexitului. UE a decăzut economic. S-au adoptat cele mai absurde și dăunătoare regelementări ale uniunii.

  Sigur că Tusk nu e 100% responsabil pentru toate astea, dar cum a fost la butone nu poate scăpa de responsabilitate. Tot ce i-a mai rămas în turbincă e bau-baul cu „Dacă nu mă alegeți e sfârșitul lumii și iese Polonia din UE”. Astea sunt chestii ce prind bine în politica din Congo. Să vedem dacă merg și în Polonia...
  • 0 (6 voturi)    
   penibila CE (Luni, 13 septembrie 2021, 19:34)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   O gargara de- a lui Tusc, incercand sa acopere , pe cat posibil, deciziile imbecile ale CE impotriva Poloniei: ""Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens",
 • -2 (8 voturi)    
  Se pare (Luni, 13 septembrie 2021, 16:06)

  UpNext [utilizator]

  ca nu trebuie sa fii neaparat Rusia ca sa creezi probleme coeziunii UE. Le creeaza cu succes unii din interiorul Uniunii, precum Polonia sa/si Ungaria, facandu-l pe Putin sa-si rada in barba.
 • +6 (8 voturi)    
  Aspectele care sunt aduse in discutie (Luni, 13 septembrie 2021, 19:53)

  Harald2 [utilizator]

  gen: "restricționării dreptului la avort și a atacurilor împotriva Comunităţii LGBTI." sunt fundamentale pentru orice societate sanatoasa.

  Unde a ajuns Romania cu milioanele ei de avorturi care au dus la prabusirea natalitatii? Ce perspective mai are? Statisticile vorbesc de la sine.

  Sau problematica LGBT: faptul ca polonezii isi doresc oameni care gandesc sanatos si se opun aberatiilor de genul "m-am nascut baiat, dar de fapt sunt fata, sa stiti!" sau "genul meu nu este feminin, este verde".

  Daca politicienii de la Bruxelles ar fi cu capul pe umeri si preocupati in mod real de bunastarea europenilor, nu ar sustine dreptul la crima si pollitica de promovare activa a deviatiilor comportamentale.
 • -3 (3 voturi)    
  Ce e interesant e ca ideea Polexitului (Luni, 13 septembrie 2021, 21:05)

  AliKimiku [utilizator]

  Vine de la un functionar al UE, nu de la partidul de guvernamant al Poloniei!
  Dupa mine e mai mult o amenintare cu un Exit fortat decat o simpla ingrijorare a opozitiei.
  Pana una alta guvernarea lui Tusk s-a dovedit buna prin totalul sluj facut spre Putin( cu muclesul total pus pe pe doborarea avionului prezidential la Smolensk) si catre Merkel.
  Pentru polonezi, care au fost de vreo 3-4 ori facuti bucati de rusi si nemti ce conducator mai bun poate fi decat Tusk?
 • +5 (5 voturi)    
  Respect Polonia (Luni, 13 septembrie 2021, 22:55)

  wintershadow [utilizator]

  Locul lor este in cadrul UE, insa o uniune ce va reveni la idealurile si principiile care au format-o, nu la uriasul hiper birocratizat, hiper centralizat, cu picioare de lut si cu politici aberante verzi si pro minoritati de tot felul.
 • +3 (3 voturi)    
  EUSSR (Marţi, 14 septembrie 2021, 9:49)

  hanu [utilizator]

  e gata, e un cadavru ambulant, globalismul a esuat lamentabil.
 • +1 (3 voturi)    
  Elita UE este problems (Marţi, 14 septembrie 2021, 15:19)

  Vlad-I [utilizator]

  Polonia are o politica sanatosa, apara interesele polonezilor. Bruexelles vrea dizolvarea popoarelor europene si inlocuirea lor cu cei mai rau de pe glob. In ro., pericolul este USR.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by