Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat duminică, în timp ce vizita manevrele militare comune ruso-belaruse Zapad-2021, că ţara sa va cumpăra din Rusia armament în valoare de peste un miliard de dolari, relatează EFE, DPA şi Agerpres.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

„Nu voi menţiona cifra, deşi nu este un secret că va fi peste un miliard de dolari”, a spus Lukaşenko. El a mulţumit Rusiei pentru prezentarea unei oferte ce cuprinde o listă pe care se regăsesc circa zece avioane şi zeci de elicoptere Tor-M2, livrabile până în anul 2025.

Preşedintele Belarusului a mai afirmat că în prezent ţara sa are acoperită frontiera occidentală cu sisteme antiaeriene S-300, dar urmează să primească şi S-400, care ar urma să fie amplasate de asemenea la frontiera sudică, adică cea cu Ucraina.

Pe de altă parte, Lukaşenko a justificat manevrele Zapad-2021, la care participă circa 200.000 de militari, prin ceea ce consideră a fi poziţia agresivă a NATO.

Premierii rus şi belarus, Mihail Mişustin şi Roman Golovcenko, au semnat vineri o serie de documente pentru integrarea economică în cadrul Uniunii Statale a celor două ţări.