Ministrul francez al forțelor armate Florence Parly a salutat duminică intenția Atenei de a achiziționa șase avioane de vînătoare Dassault Rafale suplimentare, după o primă comandă pentru 18 avioane de luptă franceze la începutul anului, scrie AFP.

Aparat Dassault Rafale, la baza Saint-Dizier Foto: Reuters

"O veste excelentă: Grecia tocmai și-a anunțat intenția de a achiziționa încă 6 Rafale. Împreună mergem înainte pentru a construi o adevărată autonomie europeană", a scris ea pe Twitter.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a sugerat sâmbătă că țara sa intenționează să-și mărească comenzile la 24 de dispozitive.

"Am anunțat cumpărarea a 18 Rafale. În curând vor fi 24", a spus el la Salonul Internațional de la Salonic. "Primul dintre avioane va zbura pe cerul grecesc înainte de sfârșitul anului", a adăugat el.

Grecia a încheiat în ianuarie cumpărarea primelor 18 avioane Rafale pentru a-și consolida apărarea și parteneriatul cu Paris, în fața tensiunilor crescute cu Turcia vecină.

Acest contract, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, acoperea 12 avioane second și șase avioane noi.

Pentru Franța, acest contract reprezintă prima vânzare a avionului de vânătoare Rafale în Europa, către care Paris încearcă să-și direcționeze exporturile de arme și să încurajeze cooperarea. Qatar, Egipt și India sunt ceilalți clienți internaționali ai Rafale.

Producătorul de avioane Dassault Aviation a livrat primul său Rafale în Grecia în iulie, un avion second-hand care aparținea Forțelor Aeriene Franceze.