Inversați curba scrutinului și începeți o revenire: cu două săptămâni înainte de alegerile legislative, moștenitorul Angelei Merkel, nepopularul Armin Laschet, va juca duminică una dintre ultimele sale cărți în timpul unei dezbateri cu adversarii săi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tot mai departe de social-democratul Olaf Scholz, care a devenit favoritul în cursa pentru cancelarie, Laschet nu are prea mult timp să oprească căderea conservatorilor CDU-CSU, care au coborât la un nivel istoric scăzut în sondajele de opinie, în jur de 20%.

La putere de 16 ani, creștin-democrații se găsesc „la marginea prăpastiei” unei înfrângeri în fața lui Scholz, totuși „întruchiparea plictiselii în politică”, concluzionează săptămânalul Der Spiegel.

"Alegerile vor avea loc pe 26 septembrie", a declarat candidatul conservator înainte de dezbaterea de duminică, a doua din cele trei confruntări televizate cu Scholz și ecologista Annalena Baerbock.

Merkel, nevoită să coboare în arenă

„Nimic nu se termină duminica, dar duminică, începe ultimul asalt”, vrea el să creadă. Ședința față în față de o oră și jumătate, de la ora 20.15 (18.15 GMT) pe canalul public ZDF, are loc atunci când unii dintre alegători au votat deja prin poștă.

O mică rază de speranță a apărut vineri într-un sondaj Yougov: conservatorii opresc sângerarea din ultimele săptămâni și câștigă un punct, până la 21%. Dar și social-democrații din SPD cresc cu un punct și rămân în mare parte în frunte, la 26%.

Slăbită ca niciodată de la cel de-al doilea război mondial, tabăra conservatoare pare să fi fost într-un val de panică de la mijlocul lunii august, în fața succesului anunțat al lui Scholz, actual vicecancelar și ministru de finanțe al guvernului de coaliție.

Mari favoriți ai alegerilor până la începutul verii, creștin-democrații au fost de atunci împovărați de erorile candidatului lor, în special de o chicotire surprinsă de camerele de filmat pe marginea unui discurs solemn al președintelui Republicii despre dezastrul provocat de inundațiile din vară.

Discretă până în această vară, Merkel a trebuit să se hotărască să coboare în arena electorală.

După o călătorie mediatizată la începutul lunii septembrie cu Laschet într-o zonă afectată de inundații, Merkel nu a ezitat marți să folosească forumul Bundestagului pentru a lăuda calitățile candidatului creștin-democrat.

În fața deputaților Bundestag pentru ultima dată adunați în ședință plenară, liderul a insistat asupra faptului că „cea mai bună cale” pentru Germania este ”un guvern condus de Armin Laschet în calitate de cancelar”.

Liderul german nu mai ezită să sublinieze „diferența enormă” care ar exista între ea și Scholz, care conduce o campanie fără strălucire sau falsă.

Cu toate acestea, ofensiva liderului nu a fost suficientă în această etapă pentru a inversa tendința din sondaje.

Consternarea alegătorilor. Temele majore, prea puțin atinse

În tabăra conservatoare, subminată în primăvară de un război dintre liderii Laschet și mult mai popularul lider bavarez Markus Söder, tensiunea este la înălțime.

Liderul CSU din Bundestag, Alexandre Dobrindt, îl sfătuiește pe Laschet să fie mai dur față de adversarii săi și să nu fugă „de contraste, chiar de conflicte”.

Sfaturi puse imediat în practică de Laschet, care a preluat pretextul perchezițiilor efectuate la Ministerul Finanțelor ca parte a unei anchete judiciare pentru a-l ataca pe Scholz și partidul său.

El a lansat sâmbătă o nouă acuzație, marcând din nou amenințarea unei coaliții a SPD cu stânga radicală care ar „pune în pericol prosperitatea” Germaniei.

De asemenea, conservatorul a declanșat controverse spunând că „în istoria Germaniei de după război, social-democrații au fost întotdeauna pe partea greșită a istoriei”.

Această nouă postură ar putea totuși să nemulțumească electoratul german, care ar prefera ca problemele de fond să fie abordate. O mare majoritate a respondenților consideră că temele educației, pensiilor sau tehnologiei digitale sunt prea puțin tratate, potrivit unui studiu realizat de Civey.