Noile barăci ale Gărzii Elvețiene de la Vatican, multicolor îmbrăcata trupă de elită ce îl protejează pe papă, vor fi proiectate astfel încât să găzduiască și femei soldat, chiar dacă nu există așa ceva la acest moment, a scris duminică un ziar elvețian, citat de Reuters.

Membru al garzii elvetiene (stanga) ce il pazeste pe Papa FranciscFoto: Grzegorz Galazka / Zuma Press / Profimedia

Aproape toată gărzile sunt bărbați celibatari ce trăiesc în barăci comune în interiorul Vaticanului. Comandanții și soldații căsătoriți stau în apartamente separate.

Toți membrii gărzii sunt cetățeni elvețieni.

Proiectul de 50 de milioane de franci elvețieni pentru noile barăci urmează să fie terminat până în 2026 și va moderniza locul în care stau gărzile cu camere single cu băi private, potrivit publicației SonntagsZeitung.

”De la început a fost important pentru noi ca nou clădire să deservească femei”, a declarat Jean-Pierre Roth, ce care conduce fundația ce desfășoară proiectul.

Permiterea recruților de sex feminin va avea nevoie de aprobarea papei.

Președintele Fundației Gărzilor Elvețiene Pontificale, organizația ce asigură finanțarea, a spus că această măsură ar ajuta la găsirea de recruți pentru Gărzile Elvețiene ce au 135 de membri și au nevoie să angajeze circa 30-35 de oameni pe an pentru a menține numărul.

”Imediat ce vor fi permise gărzile femeie, potențialul de recrutare va crește”, a spus președintele fundației, Ruth Metzler-Arnold.