Mii de manifestanți au protestat din nou sâmbătă la Viena pentru a striga „Libertate” și pentru a denunța restricțiile de sănătate impuse de guvernul austriac în fața pandemiei Covid-19, au notat jurnaliștii AFP.

Protest neautorizat la VienaFoto: youtube.com

Aproximativ 2.000 de persoane, conform cifrelor poliției, s-au adunat sub soarele strălucitor, cerând demisia cancelarului conservator Sebastian Kurz.

Pe pancarte și bannere se vedeau apeluri pentru „oprirea dictaturii” sau „lăsarea copiilor în pace”. Săptămâna trecută, protestatarii și-au făcut auzită vocea în capitala Austriei, după câteva luni de pauză, proclamându-și „datoria de a rezista în fața nedreptății”.

Austria a fost printre primele țări europene care au introdus un sistem de permise de sănătate.

De la redeschiderea generală la mijlocul lunii mai, trebuie prezentat un test negativ, un certificat de anticorpi sau dovada vaccinării în hoteluri, restaurante, săli de sport, muzee, la coafor sau pentru evenimente sportive și culturale.

„Sunt complet exclus din viața de zi cu zi”, declară Shkelqim Kameni, de 28 de ani, care a venit în special din Salzburg, de la 300 km de capitala Austriei, pentru a participa la marș.

"Nu pot să iau o cafea sau să fac sport, nu pot face absolut nimic. Pot doar să lucrez, să mănânc și să merg la cumpărături, atât", explică tânărul care refuză să fie testat sau vaccinat.

În apropiere, Thomas Pratter, în vârstă de 49 de ani, vinde ecusoane anticarantină, anti-mască sau anti-vaccin pentru cinci euro fiecare. El spune că este „împotriva oricărei alte restricții a drepturilor fundamentale”, în timp ce „grupurile vulnerabile sunt protejate”.

De la apariția pandemiei în primăvara anului 2020, Austria, o țară de 8,9 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 11.000 de decese.

Până în prezent, aproape 60% din populația sa a fost complet vaccinată.

În acest context, numărul contaminărilor a început să crească din nou în ultimele săptămâni, depășind 2.000 de cazuri noi zilnic.

Sebastian Kurz a avertizat săptămâna aceasta că, dacă situația va continua să se deterioreze, restricțiile ar putea fi înăsprite pentru cei nevaccinați.