Mii de activiști ecologiști au manifestat sâmbătă împotriva desfășurării Salonului Auto din Germania (IAA) la München (sud), crezând că sectorul nu face suficient pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit AFP.

In centrul expozitional de la MunchenFoto: C Offenberg, Dreamstime.com

„Criza climatică este deja aici, nu este nevoie de IAA”, „Să salvăm planeta”: activiștii au început dimineața o demonstrație pe Theresienwiese, o imensă piață din vestul orașului. După un marș în jurul gării din München, manifestanții s-au întors în această piață, unde au mainifestat în liniște. Apoi li s-au alăturat activiști pe biciclete din toată regiunea la începutul după-amiezii. Aproape 25.000 de persoane au participat la mitinguri, potrivit #Aussteigen, colectivul din spatele protestelor, care reunește opt asociații, inclusiv Greenpeace.

"Am venit să punem presiune", a declarat Gisela, în vârstă de 61 de ani, pentru AFP, solicitând „mai multe piste de biciclete”. „Sunt furios, pentru că dăm atât de mult spațiu mașinii!”, spune Hannah, în vârstă de 32 de ani, prezentă și ea la protest.

Salonul auto german (IAA), un eveniment major în acest sector, are loc de marți și până duminică în sala de congrese a orașului. Anul acesta se prezintă ca o vitrină pentru marea provocare a electrificării pentru sector și vrea să ofere o platformă „mobilității” mai degrabă decât mașinilor, în special cu mai mult de 70 de mărci de biciclete.

Dar acest nou concept nu a calmat afirmațiile.

"În ciuda aspectului său durabil, IAA rămâne târgul pentru industria auto", a declarat într-un comunicat #Aussteigen. ”BMW, Volkswagen, sau Daimler continuă să câștige bani în principal cu motoarele termice”, adaugă colectivul.

Mai multe proteste au avut loc deja în ultimele zile, la inițiativa grupurilor ecologiste. Vineri, activiștii au blocat în special standul Mercedes-Benz instalat în centrul orașului München, fluturând bannere „Car is over” sau acuzând spectacolul de „spălare verde”.

Un grup mic de protestatari a reușit chiar să întrerupă circulația pe autostrada care leagă centrul orașului de centrul de convenții unde se desfășoară IAA. Mai mulți activiști au fost arestați de poliție.