​Comisia Europeană şi-a dat vineri acordul pentru compania înlocuitoare a operatorului italian Alitalia şi a afirmat că noua companie aeriană de stat nu este responsabilă pentru rambursarea ajutoarelor de stat ilegale în valoare de 900 de milioane de euro primite de predecesoarea sa, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Desfiintarea Alitalia a provocat proteste in PeninsulaFoto: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

Aprobarea companiei Italia Trasporto Aereo (ITA) va fi întâmpinată cu uşurare de Roma, care a negociat de luni de zile pentru ca cele 900 de milioane de euro să nu împiedice lansarea noii companii aeriene.

Este puţin probabil ca Alitalia să ramburseze acel ajutor, plus dobânzile, întrucât conturile transportatorului sunt goale, iar banii pe care îi poate colecta din vânzarea activelor nu sunt de aşteptat să fie suficienţi.

ITA va funcţiona cu mai puţin de jumătate din flota de aeronave Alitalia şi i se va permite să preia doar părţi limitate ale activităţilor de manipulare şi întreţinere ale predecesorului său.

Brandul Alitalia şi programul său de loialitate vor fi vândute într-o licitaţie deschisă, a declarat Comisia Europeană, care supraveghează politica de concurenţă a UE.

Noul transportator urmează să înceapă să efectueze zboruri în locul Alitalia pe 15 octombrie şi intenţionează să angajeze doar o mică parte din forţa de muncă totală a predecesorului său, în cadrul unui nou contract de muncă mai puţin generos.

Incertitudinea asupra viitorului a mii de muncitori a stârnit proteste şi o demonstraţie a avut loc vineri la Roma.