În țara libertăților individuale, anunțul lui Joe Biden că vaccinarea anti-Covid 19 va fi în curând obligatorie pentru două treimi din lucrătorii americani provoacă un protest în rândul republicanilor, care intenționează să lanseze proceduri împotriva guvernului democrat, potrivit AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

„Arată foarte mult ca o dictatură”, au reacționat republicanii în Camera Reprezentanților, chiar dacă președintele Statelor Unite își ținea încă discursul joi.

Președintele democratic a tunat atunci: „Am fost răbdători, dar răbdarea noastră și-a atins limitele”.

După luni de zile încercând să-i convingă pe americani să se vaccineze, uneori cu recompense care să-l susțină, septuagenarul a adoptat un ton distinct diferit pentru a-și anunța noua „strategie”: să facă vaccinarea obligatorie pentru aproximativ 100 de milioane de oameni.

„Cu toții a trebuit să plătim refuzul dvs.”, a denunțat el, în direcția celor 80 de milioane de americani încă nevaccinați, sau 25% din populație.

Vineri, s-a revărsat din nou avalanșa reacțiilor indignate ale conservatorilor care cereau „libertate”, însoțită de amenințări cu urmărirea penală.

Un „atac asupra companiilor private” și „o lovitură de stat”, a răspuns guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, anunțând că a semnat un ordin executiv „protejând dreptul texanilor de a alege să fie vaccinați împotriva Covid”.

„Ne vedem la tribunal”, i-a spus guvernatorului conservator din Dakota de Sud lui Joe Biden.

Partidul Republican "va continua această acțiune pentru a proteja americanii și libertățile lor", a adăugat președintele său, Ronna McDaniel.