Ministrul sănătăţii din Macedonia de Nord, Venko Filipce, şi-a anunţat demisia vineri, după tragedia de la spitalul modular pentru Covid-19 din Tetovo, devastat miercuri de un incendiu soldat cu 14 morţi, informează AFP și Agerpres.

14 oameni au murit in incendiul izbucnit la un spital modular pentru pacienti COVID din Tetovo, Macedonia de NordFoto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

„Tragedia de la Tetovo m-a afectat foarte tare (...), ca medic şi ministru mi-am prezentat, din motive etice, demisia premierului Zoran Zaev”, a declarat Filipce într-o conferinţă de presă la Skopje.

Puţin mai devreme, şi ministrul adjunct al sănătăţii din Macedonia de Nord, Ilir Hasani, şi-a anunţat demisia, afirmând într-o postare pe Facebook că demisionează din considerente morale.

Au demisionat, de asemenea doi directori ai spitalului din Tetovo, Florin Besimi şi Artan Etemi.

O explozie urmată de un incendiu violent au devastat o unitate Covid-19 în oraşul Tetovo, în nord-vestul ţării, provocând moartea a 14 persoane, chiar în ziua în care fosta republică iugoslavă sărbătorea 30 de ani de la obţinerea independenţei.

Flăcările au distrus o parte din structurile modulare construite recent în faţa ansamblului spitalicesc pentru primirea bolnavilor de Covid-19. Numărul pacienţilor care se aflau spitalizaţi în această unitate cu o capacitate de 35 de locuri nu era cunoscut în primă fază, iar cauzele exploziei nu au fost stabilite deocamdată.

Victimele au fost identificate şi aveau între 29 şi 79 de ani, 12 fiind pacienţi şi alte două persoane venite în vizită.

Ancheta pentru a stabili cauzele tragediei continuă.