Represiunea violentă a protestelor din ultima săptămână de către talibani a dus deja la patru decese documentate, potrivit unui oficial al ONU pentru drepturile omului, care a spus că talibanii au folosit muniție de război, biciuri și bastoane pentru a sparge demonstrațiile, scrie The Guardian.

Proteste in AfganistanFoto: HOSHANG HASHIMI / AFP / Profimedia

Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt pentru drepturile omului la ONU, a declarat într-o conferință la Geneva că a primit și rapoarte despre percheziții din casă-casă pentru cei care au participat la proteste.

Protestele împotriva revenirii talibanilor la putere, dintre care multe au fost conduse de femei temătoare pentru statutul lor în cadrul grupului islamist, au fost ținta violenței în mai multe orașe și au fost interzise formal săptămâna aceasta fără autorizarea prealabilă a noului guvern taliban.

Descriind represiunea împotriva disidenței ca fiind „severă”, Shamdasani a descris și modul în care jurnaliștii care acopereau demonstrațiile s-au confruntat cu acte de intimidare, inclusiv într-un caz cu amenințarea cu „decapitarea”, aparent o referire la un incident în care doi jurnaliști afgani au fost reținuți, biciuiți și amenințați la inceputul saptamanii.

"Am văzut o reacție a talibanilor, care din păcate a fost severă", a spus Shamdasani. „Într-un caz, unui jurnalist i s-a spus în timp ce era lovit cu picioarele în cap: ”Ai noroc că nu ai fost decapitat”. Într-adevăr, au existat multe intimidări de jurnaliști care pur și simplu încearcă să-și facă treaba.

"Facem apel la talibani să înceteze imediat utilizarea forței și detenția arbitrară a celor care își exercită dreptul la întrunire pașnică și a jurnaliștilor care acoperă protestele", a spus Shamdasani.