Afganistanul, ţară deja foarte săracă, riscă să se scufunde şi mai mult în sărăcie dacă nu se acţionează rapid, a declarat joi directoarea pentru Asia şi Pacific a Programului de Dezvoltare al ONU (PNUD), Kanni Wignaraja, potrivit AFP și Agerpres.

Copii pe o strada din KabulFoto: HOSHANG HASHIMI / AFP / Profimedia

În prezent, 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (cu mai puţin de un dolar pe zi), iar acest procent ar putea urca la 97% până la mijlocul anului viitor, a afirmat ea într-o conferinţă de presă.

"Ne confruntăm cu o prăbuşire totală a dezvoltării, care se adaugă la crizele umanitară şi economică" din Afganistan, a spus ea. Un studiu realizat de PNUD arată că "suntem pe drumul unei deteriorări rapide şi catastrofale a vieţii celor mai vulnerabile persoane", a insistat ea.

Conform PNUD, cauzele acestei situaţii alarmiste sunt legate de pandemia de COVID-19 şi de tranziţia politică pe fondul îngheţării rezervelor de valută în străinătate, dar şi de o presiune tot mai mare asupra sistemului bancar şi o amplificare a sărăciei.

Într-un discurs la Istanbul, Abdallah Al Dardari, responsabil al PNUD în Afganistan, a subliniat că 70% din economia afgană se baza pe comerţul informal practicat de femei. Acestea sunt "coloana vertebrală" a economiei, au subliniat reprezentanţii PNUD, evidenţiind importanţa de a păstra aceste realizări.

Pentru a împiedica prăbuşirea în sărăcie, acest organism al ONU a pus la punct o serie de intervenţii pentru a ajuta persoanele vulnerabile, urmărind în special să protejeze drepturile femeilor şi fetelor.

Criza "cere o acţiune urgentă", a subliniat Kanni Wignaraja, făcând apel la comunitatea internaţională să dea dovadă de generozitate. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a convocat pentru luni la Geneva o conferinţă internaţională pentru a accelera trimiterea unui ajutor umanitar în Afganistan.