Cancelarul german Angela Merkel s-a autodefinit miercuri ca "feministă", spunând că a evoluat cu privire la problema egalității dintre bărbați și femei, de care ar trebui să fie vizată, potrivit Le Figaro.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

"În esență, feminismul constă în a spune că bărbații și femeile sunt egali, în sensul participării la viața socială, la întreaga viață. Și în acest sens, pot spune da astăzi, așa că sunt feministă", a declarat Angela Merkel în timpul unei discuții cu scriitorul nigerian Chimamanda Ngozi Adichie.

"Pentru mine, cuvântul feminism este într-adevăr legat de o anumită mișcare care a luptat foarte mult pentru a înscrie echitatea pe agenda socială", a explicat ea. Deși trebuie să părăsească puterea după 16 ani petrecuţi la Cancelarie la sfârșitul alegerilor legislative din 26 septembrie, aceasta este prima dată când Angela Merkel a vorbit atât de deschis despre această chestiune pe care până acum a reușit întotdeauna să o ocolească. Angela Merkel a fost intervievată de jurnalista germană Miriam Meckel care i-a pus aceeași întrebare şi în urmă cu câțiva ani, fără a primi un răspuns atât de clar.

"La acea vreme, eram puțin timidă pe scenă (unde a avut loc interviul), dar astăzi am reflectat mai bine. Prin urmare, în acest sens, pot spune că da, ar trebui să fim toate feministe", a afirmat ea. "Trebuie să spun că s-a schimbat ceva în țara noastră, cel puțin în Germania. Nu aș fi observat asta acum 20 de ani dacă doar bărbații ar fi participat la o discuție de masă. Astăzi, nu mai cred că acest lucru este acceptabil. Ceva ar lipsi", a spus ea, salutând evoluțiile societale.

În vârstă de 67 de ani, Angela Merkel nu va candida pentru un al cincilea mandat, dar tabăra ei conservatoare este slăbită de alegerile generale de la sfârșitul lunii septembrie pentru care candidatul partidului său, Armin Laschet, se află în mare dificultate în sondaje. (Rador)