Guvernul SUA a salutat joi „cooperarea” și „flexibilitatea” talibanilor cu ocazia primului zbor de evacuare din Kabul de la retragerea Statelor Unite din Afganistan la sfârșitul lunii august, relatează AFP.

Talibani in uniforme americane pe aeroportul din KabulFoto: Captura BBC

"Talibanii au dat dovadă de cooperare pentru a face posibilă plecarea cetățenilor americani și a rezidenților permanenți legali" către SUA "cu zboruri charter" din Kabul, a declarat Casa Albă într-un comunicat. "Au demonstrat flexibilitate și au fost profesioniști în schimburile noastre cu ei în acest efort. Este un prim pas pozitiv", mai arată comunicatul.

Aproximativ 113 pasageri se aflau la bordul Boeing 777 Qatar Airways care a aterizat la Doha, inclusiv americani, canadieni, germani și ucraineni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată operațiunii.

Întrebate de jurnaliști, autoritățile americane au refuzat să precizeze câţi americani se aflau la bordul acestui zbor, explicând că acesta tocmai a aterizat şi că Washingtonul nu dispune încă de toate informaţiile.

Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a explicat că „peste 30 de cetățeni americani și rezidenți permanenți legali” din Statele Unite au fost „invitați să participe la acest zbor”, dar „nu toți au ales să părăsească Afganistanul de azi ”.

Guvernul american estima înainte de joi că în Afganistan mai sunt în jur de 100 de americani ce doresc să părăsească această ţară după încheierea giganticului "pod aerian" pus în funcţiune de armata americană la mijlocul lui august, în urma preluării puterii de către talibani. Această operaţiune de evacuare a permis să fie scoase din Afganistan 123.000 de persoane în 15 zile.

Potrivit Casei Albe, care a mulțumit Qatarului pentru rolul său, Statele Unite au „facilitat” plecarea de joi.

„Am lucrat activ”, iar acest furt „este rezultatul” acestor eforturi diplomatice, a spus ea, în timp ce guvernul președintelui Joe Biden este acuzat din toate părțile că i-a lăsat pe americani la mila talibanilor și că respectă condițiile noilor stăpâni islamiști din Kabul.

”Vom continua aceste eforturi pentru a facilita plecarea sigură şi ordonată a cetăţenilor americani, a rezidenţilor permanenţi legali" în SUA şi "a afganilor care au lucrat pentru noi şi care vor să părăsească Afganistanul", a asigurat Casa Albă.

Ned Price a spus că speră că vor exista și „alte oportunități” și mai multe zboruri precum cel de joi.

Întrebat despre satisfacția exprimată de administrația Biden cu privire la talibani, în timp ce alte zboruri, care ar trebui să evacueze americani, dar și afgani care se tem de represaliile foștilor insurgenți, sunt încă blocate în nordul țării, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a asigurat că nu a fost o „judecată categorică” sau globală.

"Vom continua să cerem ca talibanii să își țină angajamentul", a spus el.

Într-o declarație, doi aleși republicani, senatorul Lindsey Graham și congresmenul Mike Waltz, au acuzat talibanii că țin ostatici membrii familiilor care dețin de vize americane pentru a exercita presiuni asupra Statelor Unite.