Casa Albă își va retrage candidatul la funcția de șef al Agenției federale care reglementează armele de foc, o retragere impusă de oficiali aleși îngrijorați de faptul că dreptul la deținerea armelor va fi erodat, a informat presa americană, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În prezentarea din aprilie a planului său împotriva violenței cauzate de armele de foc, un flagel național pe care îl numise „epidemie”, președintele Joe Biden a anunțat că David Chipman a fost ales să conducă Biroul pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi (ATF).

Chipman este văzut ca un susținător al înăspririi legilor armelor de calibru mic, iar numirea, care trebuia ulterior să fie aprobată de un vot al Senatului, a fost salutată de militanții de la acea vreme.

Armele de foc au ucis peste 43.500 de persoane în 2020 în Statele Unite, potrivit organizației Gun Violence Archive.

Pentru a obține confirmarea în Senat a lui David Chipman, executivul trebuia să-i unească pe cei 50 de senatori din blocul democrat și independent, precum și vocea decisivă a vicepreședintei Kamala Harris.

Cu toate acestea, după cum aminteau joi New York Times și Washington Post, recent au apărut fisuri în acest bloc în jurul numelui lui Chipman, cel puțin trei senatori spunând că sunt îngrijorați de declarațiile anterioare ale acestui fost agent special, care par defavorabile proprietarilor de arme.

Casa Albă nu a confirmat imediat eliminarea candidatului său, cerută public de mai mulți lideri republicani.

Retragerea lui David Chipman este în orice caz o nouă ilustrare flagrantă a influenței tenace a lobby-ului armelor asupra reprezentanților aleși ai Congresului la Washington.