​Expunerea la zgomotul provocat de trafic, fie că este vorba despre autostrăzi sau căi ferate, mărește riscul de a dezvolta demență, potrivit celui mai amplu studiu realizat vreodată pe subiect, nu mai puțin de 2 milioane de adulți fiind implicați în cercetarea citată de cotidianul The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetările din domeniu au arătat de-a lungul timpului că există o legătură între zgomotul produs de mijloacele de transport și diverse afecțiuni: de la probleme cardiace, la diabet și obezitate, însă studiile privind riscurile dezvoltării demenței, în special Alzheimer, nu erau foarte relevante până acum.

Studiul care a implicat 2 milioane de adulți cu vârste de peste 60 de ani din Danemarca s-a desfășurat pe durata a mai bine de un deceniu, în perioada 2004-2017, și a ajuns la concluzia că persoanele care locuiesc în zone în care zgomotul generat de mijloacele de transport este mai mare prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă de demență. Concluziile au fost publicate în BMJ.

Potrivit cercetării, nu mai puțin de 1.216 de cazuri de demență din 8.475 de adulți bolnavi de această afecțiune înregistrați în Danemarca în 2017 pot fi puse pe seama zogomotului cauzat de mijloacele de transport.

Din acestea, majoritatea cazurilor (963) aveau legătură cu zgomotul provocat de transportul autoturismelor de pe șosele.

Demența este una dintre cele mai grave probleme de sănătate la nivel mondial. Până în 2050, se estimează că numărul persoanelor care vor suferi de această afecțiune la nivel global va ajunge la 130 de milioane.

Pe lângă un stil de viață nesănătos, experții cred că factorii de mediu joacă un rol din ce în ce mai mare în dezvoltarea acestei boli. De altfel, există alte studii care arată că poluarea aerului este și ea un factor de risc.

O posibilă explicație în ceea ce privește efectele traficului este aceea că zgomotul poate influența eliberarea hormonilor de stres și poate cauza tulburări ale somnului, care la rândul lor pot duce la probleme cardiace, schimbări ale sistemului imunitar și inflamație, toate acestea facilitând și instalarea demenței.