Belgia și Olanda au devenit principalele plăci turnante ale traficului de cocaină către Europa, înlocuind Spania ca principală cale de intrare în țările europene, a indicat un raport al agenției europene de poliție Europol, făcut public marți, 7 septembrie, citat de Le Figaro.

Portul RotterdamFoto: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Profitând de aprovizionarea crescută de cocaină, în special din Columbia, organizațiile criminale folosesc porturile Rotterdam (Olanda), Hamburg (Germania) și mai ales Antwerp (Belgia) pentru a introduce droguri în Olanda, de unde cocaina este direcționată în toată Europa, a subliniat Europol într-un raport redactat în cooperare cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

"Epicentrul pieței cocainei din Europa s-a mutat spre nord", dezvăluie raportul. Utilizarea tot mai mare a transportului de marfă în containere, prin valorificarea capacităților mari ale terminalelor portuare din Anvers, Rotterdam și Hamburg "au consolidat rolul Olandei ca zonă de tranzit" a cocainei, potrivit raportului acestei agenții cu sediul în Haga.

Coastele Mării Nordului "au înlocuit Peninsula Iberică ca principal punct de intrare pentru cocaina care ajunge în Europa", se subliniază în text. În 2020, confiscările de cocaină din Anvers au totalizat 65,6 tone, a declarat Europol în raport. În februarie, Germania și Belgia au înregistrat o sechestru record de 23 de tone de droguri care erau ascunse în containere maritime.

Piața europeană a cocainei a fost considerabil favorizată de creșterea aprovizionării, mai ales după acordul de pace încheiat în 2016 între gherilele marxiste ale FARC și guvernul columbian care a dus la apariția diferitelor grupuri care concurează pentru controlul producției de cocaină, explică raportul. FARC (Forțele Armate Revoluționare din Columbia) controlau o parte a zonei în care se cultivă coca și reglementau accesul intermediarilor și traficanților internaționali la rezervele disponibile de cocaină.

Acordul de pace din 2016 "a pus capăt structurii integrate de comandă a FARC și a dus la apariția diferitelor grupuri fragmentate care exercită controlul asupra diferitelor regiuni și a producției de cocaină" în aceste zone, potrivit raportului. Fapt care "a multiplicat potențialul de a forma noi alianțe și parteneriate", continuă el. Organizațiile criminale europene și-au schimbat strategia, formând alianțe fără intermediari cu aceste grupuri și procurând cocaină direct de la sursă.

După canabis, cocaina este al doilea cel mai utilizat drog din Europa de Vest și Centrală, cele mai recente estimări evaluând la 4,4 milioane numărul consumatorilor în 2020, conchide raportul. (Rador)