Până la patru plante nu va reprezenta o infracțiune. Aceasta este cea mai importantă noutate a textului de bază privind canabisul adoptat în cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, relatează La Stampa, potrivit Rador.

CanabisFoto: Pexels

Alcătuit din cinci articole, documentul își propune să modifice legile care reglementează drogurile. După votarea textului de bază, va fi stabilit un termen limită pentru depunerea amendamentelor, care va fi discutat în Comisie. Apoi, cuvântul va trece la Parlament.

«Ius Soli, Ddl Zan și astăzi, cultivarea canabisului acasă. Dacă acestea sunt prioritățile de guvernare ale PD și Mişcării 5 Stele, atunci Italia are o problemă », a comentat Matteo Salvini, liderul formaţiunii Liga Nordului, după aprobarea textului de bază despre canabis.

Noutatea prevede autorizarea cultivării pentru uz personal a până la patru răsaduri: "Persoanele majore sunt autorizate să cultive și să dețină pentru uz personal nu mai mult de patru plante feminine de canabis, adecvate și destinate producției de substanțe narcotice și a produsului obținut din acestea ".

Reacțiile, M5S: „Obiectivul legii este lupta împotriva traficului de droguri”

„Această lege are ca scop și combaterea traficului de droguri, mai ales în cazul marilor organizații criminale care dețin controlul”, spune Eugenio Saitta, șeful grupului M5S din Comisia Juridică a Camerei. Potrivit deputatului, textul va favoriza și utilizarea terapeutică a canabisului, din care se obțin preparate fitoterapeutice utilizate ca paliativ pentru cei care suferă de unele boli degenerative: „Ne gândim şi la utilizarea terapeutică în cazul bolilor grave, știind perfect de bine că în afara suferințelor bolnavilor, există marile probleme legate de aprovizionare, raportate în mod repetat de pacienți. Ne întrebam de mai mult timp de ce nu ar trebui să-i ajutăm pe cei care suferă».

Liga Nordului: „Este preludiul legalizării”

„Liga respinge ceea ce este evident preludiul legalizării”, a declarat Roberto Turri, liderul Ligii Nordului în Comisia Juridică. «Propunerile noastre, cuprinse în prevederile Droga zero, nu au fost ascultate, însă noi continuăm să avem convingerea fermă că cei care vând droguri, vând moartea. Vom continua să luptăm pentru a apăra acest principiu ».