Procesul „istoric” al atacurilor din 13 noiembrie 2015 s-a deschis miercuri la Paris într-o atmosferă dificilă, marcată de replici răzbunătoare ale principalului inculpat, la șase ani după o noapte de teroare care a lăsat 130 de morți, sute de răniți și traumatizați în Franța, scrie AFP.

Oameni fugind de teoristii din BataclanFoto: Captura YouTube

În timpul primei audieri a acestui proces „extraordinar” și extrem de dificil pentru familiile victimelor și a supraviețuitorilor, Salah Abdeslam, principalul inculpat și singurul supraviețuitor al comandourilor jihadiste care au efectuat crimele, a făcut observații provocatoare.

După o scurtă suspendare a sesiunii cauzată de disconfortul unuia dintre co-inculpați, franco-marocanul de 31 de ani a spus că inculpații au fost „tratați ca niște câini”.

„Au trecut șase ani de când am fost tratat ca un câine și nu m-am plâns niciodată”, a adăugat Abdeslam, care a păstrat tăcerea de la arestare.

La deschiderea ședinței, purtând tricou negru, păr negru lung până la umeri pieptănat pe spate și barbă neagră, el a parafrazat profesia de credință musulmană, declarând „că nu există alt dumnezeu în afară de Allah și că Mohamed este mesagerul său” atunci când i s-a cerut identitate. „Vom vedea asta mai târziu”, a răspuns președintele Jean-Louis Périès, care l-a întrebat apoi despre profesia sa.

A răspuns apoi că „a renunțat la orice profesie pentru a deveni luptător pentru Statul Islamic”.

„Este o provocare, ne-am așteptat și în realitate nu așteptăm absolut nimic”, a comentat pe marginea ședinței Dominique Kielemoes, al cărui fiu a fost ucis în împușcăturile de la barul La Belle Equipe, una dintre terasele mitraliate de ucigași pe 13 noiembrie 2015.

Tensiune palpabilă

Alți zece inculpați sunt, de asemenea, sub escorta multor jandarmi.

Spre deosebire de Salah Abdeslam, toți s-au mulțumit să-și afirme identitatea și să răspundă la întrebări fără să comenteze.

Curtea intrase în sala de judecată construită pentru ocazie într-o tăcere aproape religioasă.

În jurul și în interiorul camerei mari, lungă de 47 de metri și 550 de locuri, o mare tensiune a fost palpabilă în această primă zi de audiere, dedicată apelului părților civile. Acest apel va continua joi, înainte ca raportul să fie citit vineri. Primii martori nu sunt așteptați să ia atitudine până luni.

Victimele și rudele nu sunt foarte prezente în cameră: doar o sută erau așezate în spate.

Timp de nouă luni - cea mai mare audiere penală organizată vreodată în Franța - instanța se va arunca înapoi în acest caz titanic. Este fără precedent prin amploarea sa - 542 de volume -, numărul de părți civile - cel puțin 1.800 - și încărcătura sa emoțională.

Mărturiile supraviețuitorilor și ale rudelor victimelor vor începe pe 28 septembrie, timp de cinci săptămâni.

„Știm” că, cu această ocazie, „este un val de emoție care se sparge, faptele ies la suprafață”, a declarat înainte de audiere Philippe Duperron, al cărui fiu de 30 de ani a fost rănit fatal la Bataclan și care va vorbi ca președinte al asociației victimelor 13onze15.

"Intensitate dramatică"

Vineri, 13 noiembrie 2015, noaptea terorii a început la 21:16 când trei sinucigași s-au aruncat în aer la porțile Stade de France, în timpul unui meci de fotbal amical între Franța și Germania.

În inima Parisului, două grupuri de trei bărbați mitraliază terasele unor cafenele și restaurante și trag asupra mulțimii unui concert la Bataclan, unde asaltul va fi dat la scurt timp după miezul nopții.

„Astăzi începem un proces descris ca istoric, ieșit din comun”, a spus președintele Curții Jean-Louis Périès. Dar, avertizează, „ceea ce contează este tocmai respectarea legii, respectarea drepturilor fiecăruia, începând cu drepturile la apărare”.

"Scopul instanței noastre de evaluare este de a examina acuzațiile care cântăresc împotriva fiecărei persoane și de a trage toate consecințele penale de la acestea după ce le-a ascultat pe fiecare", a amintit el. "Cu toții trebuie să avem în vedere această finalitate pentru a rămâne pe curs."

„Acest proces promite să nu fie dominat de emoții, justiția va trebui să le țină la distanță dacă nu dorește să piardă din vedere principiile care stau la baza statului nostru de drept”, a spus el.