Evgheni Zinichev, ministrul rus pentru situații de urgență, a murit în timpul unor exerciții de apărare civilă și militară desfășurate în Arctica, a anunțat miercuri guvernul rus, citat de Reuters.

Evgheni ZinichevFoto: Maxim Grigoryev / TASS / Profimedia Images

„Regretăm să vă informăm că Zinichev a murit în mod tragic în Norilsk în timp ce încerca să salveze viața unei alte persoane în timpul îndeplinirii îndatoririlor oficiale în cadrul exercițiilor interdepartamentale pentru protejarea zonei Arctice de urgențe”, a anunțat ministerul său într-un comunicat de presă.

Margarita Simonyan, redactor-șef la televiziunea Russia Today finanțată de Kremlin, a susținut că Zinichev, în vârstă de 55 de ani, a murit în timp ce încerca să salveze un cameraman care a alunecat și a căzut în apă, relatează Moscow Times.

„Au fost numeroși martori dar nimeni nu a avut timp să își dea seama ce se întâmplă întrucât Zinichev a sărit în apă după bărbatul care a căzut și a aterizat pe o piatră mare”, a afirmat Simonyan pe Twitter, fără a preciza dacă presupusul bărbat era un angajat al Russia Today.

Site-ul rusesc de știri RBC citează însă o sursă anonimă care afirmă că ministrul a murit în timpul filmărilor unui videoclip de instruire pentru angajații ministerului pe care îl conducea.

„A încercat să îl prindă pe un membru al echipei de filmare care a alunecat pe marginea unei stânci”, relatează RBC, adăugând că și bărbatul respectiv a murit în urma incidentului.

Zinichev ocupa funcția de ministru pentru situații de urgență din 2018, după realegerea lui Vladimir Putin.

Oficialul și-a început cariera ca agent KGB la sfârșitul anilor 1980 și a continuat să servească și în timpul succesorului acestuia, Serviciul Federal de Securitate (FSB) după căderea Uniunii Sovietice.

Potrivit RBC, Zinichev a făcut parte din echipa de securitate personală a lui Vladimir Putin și a fost aghiotantul acestuia în perioada 2006-2015.

Kremlinul a anunțat că președintele rus își exprimă „condoleanțele profunde” vizavi de moartea lui Zinichev.