Şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon şi-a reafirmat marţi angajamentul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de finalul anului 2023, în pofida opoziţiei ferme din partea Londrei, relatează Agerpres citând France Presse.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

„În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian, prezentându-le deputaţilor scoţieni programul guvernului său pentru anul viitor.

„Dacă va permite Covid-19”, obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea „în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023”, a precizat Sturgeon.

Premierul britanic Boris Johnson se opune ferm organizării unui asemenea referendum, susţinând că o consultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămânerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc „decât o dată în timpul unei generaţii”.

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea activităţii guvernului, a exclus însă organizarea unui nou asemenea referendum înaintea viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru 2024.