Comisia Europeană a anunţat marţi că a cerut Curţii de Justiţie a UE (CJUE) să impună penalităţi financiare Poloniei din cauza activităţii camerei disciplinare a Curţii Supreme, ducând astfel la un nou nivel disputa de lungă durată cu Varşovia în legătură cu statul de drept.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sistemele de justiţie din Uniunea Europeană trebuie să fie independente şi corecte”, a transmis preşedinta CE, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie scrisă prin care a anunţat decizia, notează Agerpres.

La mijlocul lunii iulie, CJUE a stabilit că respectiva camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, prin urmare, încalcă legislaţia UE.

Potrivit criticilor, camera disciplinară este politizată.

Comisia Europeană, care a iniţiat procedurile împotriva Varşoviei, a oferit Poloniei un termen de o lună să explice cum va implementa decizia CJUE, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.

Guvernul polonez a transmis în urmă cu trei săptămâni că această cameră disciplinară va fi desfiinţată ca parte a unor reforme mai ample ale sistemului judiciar în lunile următoare, însă Comisia Europeană a acuzat marţi Varşovia că nu ia măsuri.

„Comisia cere Curţii să impună o penalizare zilnică Poloniei atât timp cât nu sunt implementate pe deplin măsurile impuse de decizia Curţii”, se arată în comunicatul Bruxellesului.

Comisia a trimis de asemenea Poloniei o scrisoare de notificare oficială pentru că nu s-a conformat deciziei Curţii Europene de Justiţie.

Polonia acuză o „agresiune” din partea UE

UPDATE: Varşovia a condamnat marţi decizia Comisiei Europene de a-i solicita Curţii de Justiţie a UE (CJUE) să impună penalităţi financiare Poloniei din cauza activităţii camerei disciplinare a Curţii Supreme, relatează Agerpres.

Sebastian Kaleta, adjunct al ministrului polonez de justiţie, a calificat drept o „agresiune” cererea executivului comunitar adresată CJUE de a impune sancţiune financiare contra Varşoviei, în cadrul procedurii în desfăşurare cu privire la lipsa de independenţă a sistemului judiciar.

„Comisia Europeană blochează în mod ilegal fonduri în Polonia şi cere sancţiuni. Acestea sunt acte de agresiune”, a scris demnitarul polonez pe Twitter.

Cum s-a ajuns la decizia Comisiei Europene

La jumătatea lunii august, Polonia a anunţat că va desfiinţa camera disciplinară a Curţii Supreme în cadrul reformei mai ample a sistemului său judiciar în lunile următoare, după ce CJUE a decis că mecanismul disciplinar subminează dreptul comunitar.

CJUE a dispus la 14 iulie ca Polonia să pună capăt imediat activităţilor camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea. CJUE explica atunci că acest for „nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi independenţă” şi nu este "ferit de influenţe directe sau indirecte ale puterii legislative şi executive". Tribunalul constituţional polonez a sfidat însă Bruxellesul şi a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE "nu sunt conforme" cu Constituţia poloneză, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varşoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub ameninţarea sancţiunilor financiare.

Acesta este cel mai recent dintre dosarele care în ultimii ani au provocat disensiuni între Polonia şi Comisia Europeană, ce a deschis contra Varşoviei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliu dacă toate celelalte sunt de acord.