Unele universități din Afganistan și-au reluat cursurile dar îi segregă acum pe studenți în funcție de sex, potrivit mai multor imagini și interviuri obținute de jurnaliștii agențiilor AFP și Reuters.

Cursuri in universitatile afganeFoto: Aamir Qureshi / AFP / Profimedia Images

Cursurile instituțiilor de învățământ superior au fost suspendate după ce talibanii au preluat controlul asupra țării și au cucerit capitala Kabul în urmă cu trei săptămâni, relatează Business Insider.

În prima zi de la reluarea orelor majoritatea universităților afgane au rămas goale însă unii studenți s-au întors la ore.

Imagini obținute de Reuters și altele distribuite pe platformele social media arată că instituțiile de învățământ superior au început deja să se conformeze cerințelor talibanilor, separându-i pe studenți în funcție de sex în bănci, acestea fiind la rândul lor despărțite de draperii gri.

Femeile din fotografii poartă vălul islamic iar unii studenți din capitala Kabul, Kandahar și Herat, două dintre cele mai mare orașe afgane, au relatat pentru Reuters că la unele universități studentelor li se predă în clase separate sau că acestora le este permis accesul doar în anumite părți ale campusurilor universitare.

Ultima dată când s-au aflat la putere între 1996 și 2001 talibanii au interzis fetelor să meargă la școală sau să urmeze cursuri de învățământ superior. Talibanii le-au interzis de asemenea femeilor să aibă locuri de muncă.

„M-am simțit îngrozitor când am intrat la ore”, a declarat pentru Reuters Anjila, o studentă în vârstă de 21 de ani de la Universitatea Kabul. „Treptat ne întoarcem cu 20 de ani în urmă”, a mai spus aceasta.

Abdul Baqi Haqqani, ministrul interimar pentru Învățământ Superior, a declarat săptămâna trecută că femeile vor putea merge în continuare la facultate dar că acestea vor fi separate de studenții de sex masculin și că vor avea doar profesoare care să le predea.

Pe același subiect: