BlackRock- cel mai mare fond de investiții din lume- a început de luna trecută să ofere produse de investiții persoanelor fizice chineze, lucru criticat de miliardarul George Soros într-un articol publicat (poate necesita abonament) în Wall Street Journal, citat de Al-Jazeera. ”A investi miliarde de dolari în China este o greșeală tragică”, a scris Soros . „Va afecta interesele de securitate națională ale SUA și ale altor democrații”. Articolul lui Soros avertizează cu privire la întărirea relațiilor economice cu China, miliardarul considerându-l pe președintele chinez Xi „cel mai periculos inamic din lume al societăților democratice”.

HotNews.roFoto: Hotnews

În articolul din WSJ, Soros mai spune că BlackRock nu înțelege filozofia lui Xi, a cărui administrație consideră toate companiile ca „instrumente ale statului monopartinic”.

În timp ce Xi a relaxat participarea investitorilor străini pe pieța internă, guvernul său își înăsprește controlul asupra sectorului privat și se află în totală contradicție cu spiritul american atât în problemele legate de securitate cibernetică, cât și cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang.

Soros a spus că obstacolele care au început să apară în China odată cu anularea bruscă a ofertei publice inițiale a lui Ant Group Co. anul trecut au „ajuns la un crescendo”. El a citat acțiunile împotriva listării companiei Didi Global Inc., Soros avertizând și cu privire la „criza enormă care se va produce pe piața imobiliară din China”.

Deși Soros rămâne un susținător influent al Partidului Democrat al președintelui Biden, el este deocamdată o voce minoritară pe Wall Street. BlackRock, Goldman Sachs Group Inc. și majoritatea firmelor mari de investiții au considerat că oportunitățile oferite de China depășesc riscurile.

„Astăzi, SUA și China sunt angajate într-un conflict de viață și moarte între două sisteme de guvernare: unul represiv și altul democratic”, a mai spus Soros.