Universitățile din Kabul erau aproape goale în prima zi a anului școlar afgan, după impunerea de noi reguli de către liderii talibanilor, scrie digitaljournal.com. Deși au promis reguli mai blânde decât în ​​timpul guvernării anterioare (din 1996-2001), când femeilor din Afganistan li s-a interzis învățământul superior, de această dată, gruparea islamistă a permis femeilor să urmeze învățământul superior, dar au fost impuse o serie de restricții privind îmbrăcămintea și libertatea de mișcare.

Universitatile afgane nu vor mai fi cum erau inainteFoto: Profimedia Images

Femeile pot participa la curs doar dacă poartă un ”abaya” - o haină lungă până la pământ - și un ”niqab” - un voal cu o fereastră mică în dreptul ochilor- iar cursurile fetelor sunt ținute separat de cele ale băieților.

„Studenții noștri nu acceptă acest lucru și va trebui să închidem universitatea”, a declarat luni Noor Ali Rahmani, directorul Universității Gharjistan din Kabul, în mijlocul unui campus aproape gol.

„Studenții noștri poartă hijab, nu niqab”, a adăugat el. Autoritatea educațională talibană a emis duminică un document stufos care reglementează modul în care sunt ținute orele de curs. Bărbații sunt separați de femei, iar acolo unde sunt mai puțin de 15 elevi, separarea poate fi făcută printr-o perdea. De asemenea, trebuie făcute intrări separate pentru femei și bărbați.

Pentru unii studenți, totuși, a fost o ușurare faptul că femeilor nu li s-a interzis cu totul să meargă la facultate.

Zuhra Bahman, care conduce un program de burse pentru femei în Afganistan, a declarat că a vorbit cu unii dintre studenți pe rețelele de socializare. „Sunt fericiți să se întoarcă la universitate, chiar dacă sunt obligate să poarte niqab”, a spus ea. „Deschiderea universităților pentru femei este un progres. Să continuăm să luptăm pentru a câștiga și alte drepturi și libertăți.", mai spune ea.

Jalil Tadjlil, purtător de cuvânt al Universității Ibn-e Sina din capitală, a declarat că au fost deja create intrări separate pentru bărbați și femei.

„Nu am avut posibilitatea de a respinge deciziile impuse”, a spus ea pentru AFP, dând vina pe „incertitudinea continuă” care a dus la lipsa studenților. Universitatea a postat online o fotografie cu studenți bărbați și femei separați de o perdea.

De obicei, coridoarele campusului din prima zi a trimestrului ar fi trebuit să fie pline de studenți. Dar, luni, prezența era îngrozitor de scăzută la universitățile din Kabul, lăsându-i pe profesori și pe oficialii ministerului Învățământului să se întrebe cât de mulți tineri au fugit din țară.

Rahmani a spus că din cei peste 1000 de studenți înscriși anul trecut la cursuri, acum au venit puțin peste 100. El a estimat că până la 30% dintre studenți au părăsit Afganistanul după ce talibanii au preluat controlul la mijlocul lunii august.

Reza Ramazan, profesor de informatică la universitate, a declarat că femeile studente sunt deosebit de expuse riscului atunci când călătoresc în campus. „Poate fi periculos pentru ele atunci când trec pe la punctele de control”, a spus el. „Talibanii îi pot verifica telefoanele și computerele.”

Pentru studentul în informatică Amir Hussein, în vârstă de 28 de ani, „totul s-a schimbat” după preluarea puterii de către talibani. ”Mulți studenți nu mai sunt interesați să studieze pentru că nu știu care va fi viitorul lor”, a spus el. ”Majoritatea vor să părăsească Afganistanul”.