Un sondaj Ifop - Fiducial pentru Le Figaro şi LCI., realizat online între 31 august şi 2 septembrie, pe un eşantion de 1.334 de persoane înscrise pe listele electorale şi reprezentative pentru populaţia franceză de 18 ani şi peste arată că, potrivit statisticilor, ne îndreptăm spre un al doilea tur în care se vor confrunta actualul preşedinte şi Marine Le Pen, scrie La Libre.

Marine Le Pen, la votFoto: DENIS CHARLET / AFP / Profimedia

În acest duel, până la urmă Macron ar câştiga din nou (56%, faţă de 44% pentru candidata extremei drepte).

În primul tur, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen şi-ar împărţi cele mai mari intenţii de vot (24%). Urmează candidaţii dreptei, despre care nu se ştie încă dacă vor candida singuri sau vor face o alianţă. În orice caz, Xavier Bertrand conduce cu 17% din intenţiile de vot dacă va candida în primul tur la prezidenţiale. Urmează Valérie Pécresse (14%), Michel Barnier (11%), Eric Ciotti (7%) şi Philippe Juvin (5%).

Şi stânga? Creşterea numărului de candidaţi nu permite să apară o personalitate. Jean-Luc Mélenchon, la France insoumise, ar aduna între 9 şi 10% din voturi în primul tur. Ar urma Anne Hidalgo (între 7 şi 9%) şi viitorul candidat ecologist care mai trebuie anunţat (între 7,5 şi 8%).

Arnaud Montebourg, fost ministru socialist care s-a declarat oficial candidat la preşedintie este creditat cu 3% din intenţiile de vor în primul tur.

Atât la stânga cât şi la dreapta, ar fi necesar sa se gândească alianţe pentru a spera să perturbe ierarhia între Emmanuel Macron şi Marine Le Pen. Potrivit sondajului, Xavier Bertrand ar avea o carte bună de jucat dacă ar ajunge în turul al doilea. El este prezentat, în acest caz, ca viitor câştigător, fie că ar candida contra lui Macron (53% faţă de 47% pentru actualul preşedinte), fie contra lui Le Pen (60% la 40%), citează Rador.