Administrația lui Joe Biden a fost supusă presiunii luni, în fața unor informații uneori confuze despre câteva sute de persoane, inclusiv câțiva americani, blocați pe aeroportul Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Marinei LeGree, fondatoarea și directorul ONG-ului american Ascend Athletics, între 600 și 1.300 de persoane încearcă să plece, inclusiv 19 americani, cu ajutorul organizației sale și a altor organizații.

"Au trecut șapte zile și nimic nu se mișcă", a spus ea pentru AFP, vorbind despre șase avioane gata să decoleze.

Organizația sa, care pregătește fetele tinere în alpinism și alte activități sportive, urmărește să evacueze un grup de femei afgane cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, împreună cu membrii familiilor lor.

Sunt membri ai minorității Hazara, care se tem de persecuția talibanilor.

Marina LeGree indică responsabilitatea diplomaților americani.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că nu are „informații fiabile care să ne permită să confirmăm informații despre zborurile charter, indiferent cine le organizează, numărul de cetățeni americani sau membrii altor grupuri prioritare la bord (...) sau unde trebuie să aterizeze ”.

Imaginile prin satelit ale aeroportului, datând din 3 septembrie, arată șase avioane poziționate, unul pe o pistă, celelalte lângă clădiri.