Cei șase palestinieni care au dispărut luni din închisoarea nord-israeliană, într-un scenariu de evadare aproape inspirat de Hollywood, sunt membri ai Jihadului Islamic sau Fatah, închiși pentru atacuri asupra statului ebraic, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iată o serie de date biografice despre acești fugari, a căror evadare a fost salutată de facțiunile și organizațiile palestiniene:

Zakaria al-Zoubeidi, 46 de ani

Acest fost lider în Jenin al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, aripa armată a partidului secular Fatah, a fost una dintre figurile cunoscute ale celei de-a doua Intifade (răscoala palestiniană, 2000-2005). El s-a angajat în 2007 să depună armele în schimbul unui acord cu Israelul pentru a-l elimina de pe lista palestinienilor căutați.

Dar autoritățile israeliene au renunțat ulterior la acord, serviciul de securitate internă al Israelului susținând că a fost implicat în „diferite atacuri”.

Potrivit serviciului de securitate internă israelian, el a folosit, împreună cu un complice, un vehicul oficial al Autorității Palestiniene și a tras de mai multe ori asupra autobuzelor civile israeliene între noiembrie 2018 și ianuarie 2019, în apropierea așezărilor israeliene din zona Ramallah.

Bărbatul, din lagărul de refugiați Jenin (nordul ocupat Cisiordania), a fost arestat și închis în 2019.

Anterior, el fusese acuzat de Autoritatea Palestiniană că a participat la un atac cu armă asupra reședinței guvernatorului Jenin, Qaddoura Moussa, în 2002.

Mahmoud Abdullah Ardah, 45 de ani

Originar din Arraba, lângă Jenin, acest membru al Jihadului Islamic, una dintre principalele mișcări armate palestiniene cunoscute a fi apropiată de Iran, fusese în închisoare la începutul anilor 1990 înainte de a fi eliberat în urma acordurilor de la Oslo.

După câteva luni de libertate, a fost din nou închis în 1996 pentru rolul său în atacurile asupra statului ebraic revendicat de Jihadul Islamic și a fost condamnat pe viață în Israel.

Autor al mai multor cărți, Mahmoud Abdullah Ardah a fost plasat în izolare în 2014, după descoperirea unui tunel secret care avea ca scop scoaterea palestinienilor din închisoarea israeliană Shata, conform biografiei sale scrise de Jihadul Islamic care îl face „emirul” său pentru Închisoarea Gilboa, din care a scăpat luni.

Cel mai vechi deținut dintre cei șase fugari, Mahmoud Abdullah Ardah este prezentat și de unele ziare locale și regionale ca arhitectul acestei operațiuni, care amintește de succesul filmului american „Shawshank Redemption” (Închisoarea îngerilor).

Mohammad Qassem Ardah, 39 de ani

Mohammad Qassem Ardah a fost remarcat în adolescență prin publicarea unei reviste pentru tineri susținători ai Jihadului Islamic în nordul Cisiordaniei, apoi aruncând cocktailuri molotov asupra soldaților israelieni.

În 2002, în mijlocul celei de-a doua Intifada, a fost arestat de armata israeliană pentru rolul său în aripa armată a Jihadului Islamic și condamnat la închisoare pe viață. Potrivit biografiei sale difuzate de Jihadul Islamic, are o diplomă de licență în istorie la Universitatea al-Aqsa din Gaza și o diplomă de master în administrația publică la Universitatea Cairo din Egipt.

Yaqoub Mahmoud Qadri, 48 de ani

Născut și în apropierea orașului Jenin, în orașul Bir al-Basha, a fost arestat în 2003 pentru rolul său într-un atac cu un an mai devreme, la 18 septembrie 2002, asupra coloniștilor din apropierea Jenin și condamnat la închisoare pe viață.

Potrivit unui raport al AFP la acea vreme, palestinienii au deschis focul asupra unui israelian și a unui român care conduceau pe un drum nu departe de așezarea Chaked. Israelianul fusese ucis și românul rănit.

Ayham Kamamji, 35 de ani

Originar din Kafr Dan, lângă Jenin, acest membru al Jihadului Islamic a fost arestat în 2006 și condamnat la închisoare pe viață pentru răpirea și asasinarea lui Eliahou Asheri, un tânăr colonel israelian.

Potrivit Jihadului Islamic, el a contractat boli abdominale și intestinale în închisoare și a fost victima „neglijenței medicale” a autorităților penitenciare.

Munadel Infeiat, 26 de ani

Originar din Yabad lângă Jenin, el a fost arestat în 2020 conform Jihadului Islamic, grup al cărui membru este.

El își aștepta condamnarea și fusese închis de mai multe ori în trecut pentru activitățile sale în mișcarea armată.