Ultima porțiune a gazoductului Nord Stream 2 a fost sudată la locul său, însemnând că cele două secțiuni ale proiectului pot fi unite pentru a finaliza conducta de sub Marea Baltică, a anunțat luni Gazprom, potrivit Reuters.

Nord Stream 2Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Gazoductul în valoare de 11 miliarde de dolari care va dubla capacitatea de livrare a gazelor naturale de către Gazprom prin Marea Baltică a fost puternic criticat de Statele Unite, Ucraina și alte state europene pe motiv că va crește dependența energetică a Europei față de Rusia.

Proiectul va permite de asemenea Rusiei să limiteze livrarea de gaze naturale prin conductele din Ucraina, lăsând astfel țara fară taxele de tranzit și o importantă armă de presiune geopolitică.

Gazprom a anunțat luni că nava rusească Fortuna a sudat ultima bucată a conductei.

„Pasul următor va fi conectarea conductei de pe țărmul german cu secțiunea din apele daneze”, a anunțat compania rusească, subliniind că „lucrările de montare a conductei Nord Stream 2 au fost finalizate”.

Gazprom a anunțat de asemenea că intenționează ca Nord Stream 2 să fie dată în folosință până la sfârșitul acestui an.

Gazoductul trebuie întâi certificat și verificat de autoritățile ruse și germane, fiind așteptat ca acest proces să dureze câteva luni.

Noul gazoduct va putea transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, suficient pentru a aproviziona 26 de milioane de locuințe, potrivit Gazprom.