Oficialii Emiratului Islamic al Afganistanului au confirmat pentru agenția afgană de știri faptul că negocierile privind noul guvern au fost finalizate, rezultatele urmând să fie anunțate în scurt timp, după rezolvarea unor detalii ”tehnice”. Ministrul interimar al informației și culturii (și purtătorul de cuvânt al talibanilor) Zabiullah Mujahid a spus că acum sunt pe deplin pregătiți pentru anunț și că în acest moment se lucrează la lista de invitați străini la ceremonie.

Mawlawi Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilorFoto: Wikipedia

„Nu pot dezvălui momentul exact al anunțării noului guvern, dar va fi foarte curând. Pentru moment, suntem ocupați să rezolvăm câteva detalii tehnice”, a mai spus Mujahid. Potrivit informațiilor locale, noul guvern al talibanilor va fi unul interimar, care va pregăti Marea Adunare - Loya Jirga - și se va ocupa de instalarea unui guvern permanent.

Au trecut trei săptămâni de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, dar aceștia nu au anunțat componența viitorului guvern. Vidul politic a pus în așteptare toate proiectele demarate în sectoarele economic, guvernanță sau educație, ceea ce a afectat negativ viețile a milioane de oameni.