Ofiţeri ai forţelor speciale din Guineea au anunţat, duminică, că l-au capturat pe preşedintele Alpha Conde şi au dizolvat instituţiile, Constituţia şi guvernul, relatează AFP şi AP.

Proteste in GuineeaFoto: Captura YouTube

Colonelul Mamadi Doumbouya a afirmat, după ce el şi alţi reprezentanţi ai forţelor speciale au preluat controlul televiziunii naţionale, că guvernul a fost dizolvat şi graniţele au fost închise. Anunţul a venit după mai multe ore în care în apropierea palatului prezidenţial s-au semnalat focuri de armă.

“Am decis, după ce l-am capturat pe preşedinte, să dizolvăm Constituţia şi instituţiile. Am decis şi dizolvarea guvernului şi închiderea frontierelor terestre şi aeriene”, a precizat Doumbouya. Puciştii au prezentat şi un filmuleţ cu preşedintele Conde capturat. În imagini, ei îl întreabă pe preşedinte dacă a fost maltratat, iar acesta refuză să răspundă. Pe de altă parte însă, Ministerul Apărării a afirmat, într-un comunicat, că “insurgenţii au semănat spaimă” la Conakry înainte să se îndrepte către palatul prezidenţial, însă “garda prezidenţială, susţinută de forţele de apărare şi securitate, loialişti şi republicani, a respins grupul de atacatori”.

La Conakry se află în această perioadă naţionala de fotbal a Marocului, pentru un meci cu Guineea, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale. Partida este programată luni. Potrivit AFP, un responsabil al federaţiei marocane a declarat că echipa de fotbal este în siguranţă şi se află în prezent “la un hotel un pic departe de zona tensionată”. “Responsabilii marocani depun eforturi pentru evacuarea echipei astăzi.

Un avion este deja la aeroport pentru operaţiune”, a precizat Mohamed Makrouf, citează News.