Talibanii au declarat duminică că au câștigat teren în Valea Panjshir, ultimul bastion major de rezistență armată la noii conducători din Afganistan, unde condițiile pentru un război civil ar putea fi în curând îndeplinite, potrivit Washingtonului, citat de AFP.

Luptător din Valea PanjshirFoto: Profimedia Images

De la 30 august și de la plecarea ultimelor trupe americane din țară, forțele mișcării islamiste au lansat o serie de ofensive împotriva acestei văi fără ieșire la mare și greu accesibilă, situată la 80 km nord de Kabul.

O cetate anti-talibani, zona pe care legendarul comandant Ahmed Shah Massoud a ajutat-o ​​să revină în prim-plan la sfârșitul anilor ’90, înainte de a fi asasinat de Al-Qaeda în 2001, găzduiește acum Frontul Național de Rezistență (FNR).

Condus de Ahmad Massoud, fiul comandantului Massoud, FNR include membri ai milițiilor locale, precum și foști membri ai forțelor de securitate afgane care au ajuns în vale când a căzut restul Afganistanului.

Potrivit ONG-ului italian Emergency, prezent la Panjshir, forțele talibane au ajuns vineri seara la Anabah, un sat situat la aproximativ 25 km în interiorul văii, lung de 115 km.

„Multe persoane au fugit din satele din zonă în ultimele zile”, a adăugat ONG-ul într-un comunicat, precizând că au primit „un număr mic de răniți la centrul chirurgical Anabah”.

Un oficial taliban a susținut pe Twitter că mai multe părți ale Panjshirului se află acum sub controlul forțelor regimului. În ceea ce privește rezistența, Ali Maisam Nazary, purtătorul de cuvânt al FNR, a asigurat pe Facebook că rezistența „nu va eșua niciodată”.

„Reconstrucția Al-Qaeda”

Cuvinte care contrastează cu cele, mai sumbre, făcute de fostul vicepreședinte Amrullah Saleh, care a raportat din Panjshir o „criză umanitară pe scară largă”, cu mii de strămutați în asaltului talibanilor.

Comunicațiile sunt foarte dificile cu Valea Panjshir, iar AFP nu a putut confirma dintr-o sursă independentă aceste informații sau progresul real al talibanilor.

Confruntat cu această situație haotică, șeful statului major al armatei americane, generalul Mark Milley, a estimat că „condițiile pentru un război civil” erau „susceptibile de a fi îndeplinite” în Afganistan.

„Cred că există cel puțin o probabilitate foarte mare de război civil” care ar putea duce „la reconstituirea Al-Qaeda sau la consolidarea ISIS (grupul Statului Islamic, nota editorului) sau a altor grupări teroriste”, a spus el într-un interviu acordat canalului american Fox News difuzat sâmbătă.

Într-un raport prezentat în acest weekend Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „încetarea imediată a violenței” și a îndemnat toate părțile „să se abțină”.

La nivel politic, chipul noului executiv taliban, inițial așteptat să fie dezvăluit vineri, era încă așteptat duminică.

Revenind la putere la douăzeci de ani după ce au fost înlăturați de o coaliție condusă de Statele Unite, talibanii sunt așteptați la rândul lor de comunitatea internațională, care a avertizat că va judeca mișcarea islamistă pe acțiunile sale.

Mișcarea fondată de Mullah Omar a promis de la preluarea Kabul, la 15 august, înființarea unui guvern „incluziv” și s-a angajat să respecte drepturile femeilor, încălcate în timpul primei sale veniri la putere între 1996 și 2001.

Promisiunile lor sunt greu de crezut. Sâmbătă, pentru a doua zi consecutivă, zeci de femei au ieșit în stradă în Kabul pentru a cere respectarea drepturilor lor și participarea lor la viitorul guvern.

În ajunul redeschiderii universităților private ale țării, talibanii au specificat în continuare într-un decret că studentelor de la aceste instituții li se va cere să poarte o abaya neagră, cu un niqab care le acoperă fața și a confirmat că educația va fi acordată pe cât posibil, în clase doar de fete.

Ajutor umanitar în creștere pentru Afganistan. Baletul diplomatic

Pe plan umanitar, chiar dacă situația rămâne critică în Afganistan, cerul începe să se însenineze.

Qatar a anunțat că a livrat sâmbătă 15 tone de ajutor umanitar din întreaga lume și a indicat că zborurile vor continua „în zilele următoare”.

ONU, care săptămâna aceasta a avertizat cu privire la o „catastrofă umanitară iminentă”, va organiza o întâlnire între statele membre pe 13 septembrie pentru a spori ajutorul umanitar acordat țării.

La aproape trei săptămâni după ce talibanii au preluat puterea, a început și baletul diplomatic. Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat în special de luni până miercuri în Qatar, o țară aflată în centrul dialogului cu noua putere afgană.

Șeful serviciilor d einformații militare pakistaneze Faiz Hameed a fost văzut sâmbătă la Kabul, unde era probabil să se întâlnească cu înalți oficiali talibani, cu care Islamabad are legături strânse.

La Berlin, cancelarul german Angela Merkel, la rândul său, a cerut duminică dialogul cu talibanii pentru a continua evacuările „persoanelor care au lucrat pentru Germania” și pentru „a le aduce în siguranță”.​