Marele Ayatollah irakian Mohammed Said al-Hakim, una dintre cele mai influente figuri din lumea musulmană șiită, a murit vineri, la vârsta de 85 de ani, în urma unui atac de cord în orașul Najaf, potrivit AFP.

Muhammad Saeed al-HakimFoto: Wikipedia

Mohammed Saïd al-Hakim "a fost operat în urmă cu trei zile într-un spital din Najaf și a murit astăzi (vineri, nota editorului) din cauza unui infarct", a declarat o sursă pentru AFP.

Această sursă a specificat că înmormântarea va avea loc sâmbătă la Kerbala și Najaf. El va fi înmormântat în acest ultim oraș din centrul țării, unde în fiecare an se adună pelerini șiiți din întreaga lume la mausoleul Imamului Ali.

Într-o declarație, președintele irakian Barham Saleh a adus un omagiu acestei „figuri remarcabile” a șiismului. Între timp, Statele Unite au transmis „condoleanțe națiunii musulmane” într-o declarație emisă de ambasada lor la Bagdad.

Născut într-o familie de clerici șiiți din Najaf în 1936, Mohammed Saïd al-Hakim a fost considerat un „marjaïya”, adică una dintre cele mai înalte autorități șiite din Irak.

El a fost închis între 1983 și 1991 sub regimul fostului dictator Saddam Hussein care se temea că Revoluția Islamică din 1979 în Iranul vecin va declanșa „evenimente similare” în Irak, a reamintit politologul Marsin Alshamary pe Twitter.

În momentul morții sale, Mohammed Said al-Hakim era unul dintre cei patru mari ayatollah ai „hawza”, seminarul șiit din Najaf, alături de Mohammed al-Fayadh, Bashir al-Najafi și marele ayatollah Ali al-Sistani, care este punctul de referință religios pentru majoritatea musulmanilor șiiți din întreaga lume.

Potrivit unui observator al clericului șiit, care dorea să rămână anonim, Mohammed Saïd al-Hakim s-a distins prin „apropierea sa de credincioși”. El obișnuia să se „amestece cu pelerini în timpul lui Arbain”, care marchează cea de-a 40-a zi de doliu pentru martiriul imamului Hussein, nepot al profetului Mahomed și figura fondatoare a islamului șiit.

„În public, el nu și-a exprimat nicio opinie politică”, a continuat acest observator, în conformitate cu școala teologică a șiiților irakieni care se opun teoriei „velayat e-faqih” a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeini asupra primatului religiei asupra politicii.