Jandarmul rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat blocarea a şase programe informatice foarte folosite de reţele private virtuale (VPN) care permit un acces la site-uri interzise în Rusia, precum cele ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

VPNFilterFoto: Talos

Acest serviciu federal apreciază că folosirea acestor VPN-uri permite consultarea unor ”conţinuturi interzise” şi încurajează ”activităţi ilegale precum promovarea drogurilor, pornografia infantilă, extremismul şi tendinţele sinucigaşe”.

Astfel au fost blocate Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN şi IPVanish VPN, precizează într-un comunicat Roskomnadzor. Cu toate acestea, Nord VPN părea să funcţioneze în continuare. Roskomnadzor a precizat că va autoriza întrepinderi ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologia lor informatică să continue să facă acest lucru, dacă stabileşte că aceste societăţi nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, în Rusia Internetul a fost mult timp un mare spaţiu al libertăţii, puţin controlat de către autorităţi şi ocupat de către presa independentă şi mişcări de opoziţie faţă de Kremlin. Însă puterea rusă a trecut în ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri şi refuzând să transmită datele acestora sau sancţionând giganţi în domeniul digital pe care i-a acuzat că nu suprimă conţinuturi ”ilegale”.

Autorităţile au blocat, în ultimele luni, mai multe site-uri cu legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, odată cu apropierea alegerilor legislative din septembrie, delicate pentru Kremlin. Rusia s-a dotat în 2016 cu o lege privind dezvoltarea unui Internet suveran - deconectat de la marile servere mondiale. Autorităţile dezmint că ar vrea să construiască o reţea naţională pe care să o controleze, în pofida temerilor în acest sens ale ONG-urilor şi opoziţiei.