Ancheta națională independentă efectuată de IICSA (comisia națională care investighează fenomenul pedofiliei), în Marea Britanie, a relevat expunerea ridicată la pericolul abuzului asupra copiilor în toate tipurile de organizații religioase, inclusiv în cele islamice, scrie BBC și Il Messaggero.

HotNews.roFoto: Hotnews

Copiii implicați erau dublu vulnerabili din cauza culturilor în care blamarea victimelor, abuzul de putere și neîncrederea față de autoritățile externe sunt, din păcate, răspândite.

Ancheta constată fără îndoială „că abuzul sexual asupra copiilor are loc într-o gamă largă de medii religioase” arătând cu degetul spre ipocrizia religiilor care pretind că învață binele și răul, dar nu reușesc să protejeze copiii.

Ancheta este șocantă și provoacă o revoltă în Marea Britanie, de asemenea, deoarece a examinat până la 38 de mari organizații și ordine religioase, inclusiv Martori ai lui Iehova, baptiști, metodisti, islam, iudaism, hinduism, budism și confesiuni creștine.

Liderii religioși au descurajat raportarea abuzurilor pentru a-și proteja reputația, a constatat raportul.

Liderii religioși au dat vina pe victimele abuzurilor lor și s-au bazat pe dogma religioasă atunci când au răspuns acuzațiilor.

„Libertatea religioasă și de credință nu poate justifica sau scuza niciodată maltratarea unui copil sau incapacitatea de a lua măsuri adecvate pentru a-l proteja de abuz”, se arată în această expunere.

Raportul, publicat joi, a urmat investigațiilor anterioare asupra bisericilor anglicane și romano-catolice care detaliau abuzurile și mușamalizările pe scară largă.

Există mai multe cazuri citate printre cele ale celor trei copii care au fost abuzați de Todros Grynhaus, un membru proeminent al comunității evreiești Haredi din Manchester.

Uniunea Congregațiilor Ebraice Ortodoxe, reprezentând peste 100 de sinagogi, a afirmat că linia de asistență pentru protecția copilului a primit doar patru apeluri care „au ridicat îngrijorări de natură serioasă”. Acesta a spus IICSA că „mediul și cultura predominantă” din cadrul comunității au dus la o reducere a abuzului în comparație cu populația în ansamblu, potrivit raportului.

Un alt caz a implicat o fată care a fost abuzată și violată într-o medresă/școală islamică pentru copiii cu vârsta între 9 și 13 ani. După ce a dezvăluit abuzul, a fost numită „curvă” de alții din comunitate.

O fată abuzată de un voluntar al bisericii metodiste, care ulterior a pledat vinovat de agresiune sexuală, nu a primit niciun sprijin de la conducerea metodistă locală după dezvăluirea ei. Vinovatul a fost descris ca un „membru stimat” al bisericii.

O altă parte a raportului arată că o fată care a fost abuzată între patru și nouă ani de un „slujitor ministerial” al Martorilor lui Iehova după sesiunile sale de studiu biblic a intentat ulterior un proces civil împotriva organizației religioase. Agresorul a fost apărat de Martorii lui Iehova în ciuda unei sentințe separate împotriva vinovatului.

Raportul IICSA - despre care vorbesc toate ziarele britanice - s-a bazat pe 16 zile de audieri publice organizate anul trecut. Raportul solicită modificări legislative pentru a permite supravegherea oficială a politicilor de protecție a copilului în instituțiile de învățământ neînregistrate.