Isis-K, o filială afgană a Statului Islamic, a anunțat că atacatorul sinucigaș care a acționat la Kabul în 26 august fusese eliberat din închisoare după sosirea talibanilor în oraș, potrivit Il Giornale.

Explozie la aeroportul din KabulFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Abdul-Rahman al-Logari, acesta este numele teroristului, a fost închis ani de zile în închisoarea Pul-e-Charkhi, una dintre cele mai importante din capitala afgană. Aici, numeroși jihadiști capturați de-a lungul anilor în provinciile din jurul Kabul își ispășeau pedeapsa. Înșiși milițienii ISIS au confirmat această informație.

Acțiunea kamikaze desfășurată joia trecută a vizat sutele de oameni disperați înghesuiți la intrarea aeroportului din Kabul. La sfârșitul după-amiezii, Al Logari s-a aruncat în aer lângă Gate Abbey, ucigând peste 170 de persoane. Dintre aceștia, majoritatea erau civili, în timp ce 13 decese au fost numărate printre soldații americani.

Țările occidentale se tem că talibanii, care pe vremuri i-au oferit adăpost lui Osama bin Laden, vor permite iar ca Afganistanul să fie un refugiu pentru militanți. Talibanii susțin că nu vor permite ca țara să fie folosită de teroriști.

ISIS-K, inițial, și-a mărginit prezența în zonele de la granița cu Pakistanul, dar acum ar un front secundar și în nordul Afganistanului. Centrul de COmbatere a Terorismului de la West Point spune că în ISIS-K sunt, pe lângă afgani, pakistanezi din alte grupări militante și extremiști uzbeci.