Șase persoane au fost rănite la un supermarket din Auckland, Noua Zeelandă, după un atac cu cuțitul comis de un extremist care se afla în vizorul poliției. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști. Imaginile distribuite pe rețele sociale arată oamenii îngroziți, țipând și fugind după adăpost. Premierul Jacinda Ardern a declarat că atacatorul era un ”extremist violent” și a calificat incidentul drept ”atac terorist”, relatează The Guardian și New Zealand Herald.

atac terorist in NOua Zeelanda (twitter)Foto: Hotnews

UPDATE 10.57 Pentru că atacatorul era monitorizat de mai mulți ani, forțele de ordine și trupele speciale au putut interveni imediat, reușind să-l neutralizeze în 60 de secunde de la atac, a susținut premierul. Jacinda Ardern a mai precizat că trei dintre cei șase răniți sunt în stare gravă.

Comisarul șef Andrew Coster a precizat că poliția era în permanență pe urmele bărbatului, existând îngrijorări legate de radicalizarea sa. Potrivit acestuia, polițiștii l-au urmărit și vineri în drumul său de acasă la supermarket. Cuțitul cu care a înjughiat mai multe persoane a fost procurat în interiorul magazinului în care a comis atacul.

“A intrat în magazin, așa cum făcea în mod obișnuit. A făcut rost de cuțit în magazin. Agenții care îl supravegheau au fost mereu în apropiere de el, pe cât posibil”, a spus șeful poliției, citat de Euronews. În momentul în care acesta a început să atace lumea, doi agenți au sărit imediat și au intervenit.

____

Atacul a avut loc la supermarketul Countdown LynnMall din Auckland, bărbatul fiind împușcat mortal de polițiști. Acesta era originar din Sri Lanka și se stabilise în Noua Zeelandă în 2011. Din 2016, era sub supravegherea autorităților, fiind pe lista persoanelor monitorizate din motive de securitate națională.

Imaginile publicate pe social media arată mai mulţi cumpărători care avertizează că e ''cineva cu un cuţit'', după care se aud focuri de armă trase de poliţie.

Cel puțin două persoane au fost transportate la spital, fiind în stare critică, alte două persoane suferind răni mai puțin grave.

Cel puțin 10 mașini de poliție și ambulanțe au intervenit la fața locului.

Premierul a mai declarat că acesta era un simpatizant al ”ideologiei” mișcării teroriste Statul Islamic, însă era ”un lup singuratic” și a acționat pe cont propriu.

''Atacul a fost comis de un individ, nu de o credinţă, nu de o religie. Doar el poartă responsabilitatea pentru aceste fapte'', a subliniat premierul neozeelandez.

În luna mai, patru persoane au fost înjunghiate într-un supermarket din oraşul Dunedin, situat în sudul Noii Zeelande. În 15 martie 2019, 51 de oameni au fost ucişi într-un atac terorist comis la două moschei din oraşul Christchurch de către un adept al supremaţiei rasei albe. (Știre actulizată)