Intenționează Papa Francisc să demisioneze? ''Nici măcar nu mi-a trecut prin minte, nu știu de unde au ajuns la concluzia că eram pe punctul de a-mi prezenta demisia", a subliniat Suveranul Pontif în interviul acordat pentru postul de radio spaniol "Cope", despre zvonurile care circulaseră în ultimele zile despre o posibilă demisie., potrivit Rador care citează Rai News.

Papa FranciscFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Interviul a fost acordat unui post de radio spaniol, țară unde radioul este unul dintre cele mai urmărite mass-media, iar "Cope" este al doilea post de radiodifuzori naționali. În plus, Papa Francisc a vorbit în spaniolă, cu un risc mai mic de neînțelegeri. Pe scurt, cuvintele sale sunt clare: nici măcar nu m-am gândit să renunț la conducerea poporului lui Hristos, când eram la Spitalul "Gemelli" pentru o operație de colon, chiar dacă nu a fost vorba despre o intervenție nesemnificativă.

Abia după operație a descoperit că dezbaterea cu privire la sfârșitul pontificatului începuse în presa argentiniană și italiană, "când nici măcar nu mi-a trecut prin cap" să renunț. Și, apoi, Papa Bergoglio a adăugat: "Habar nu aveam, pentru că aici citesc doar un ziar dimineața, cotidianul din Roma. Îl citesc pentru că îmi place felul în care are un titlu, îl citesc rapid și gata, nu mă las implicat în joc. Nu mă uit la televizor. Și primesc, da, mai mult sau mai puțin rezumatul știrilor zilei, dar am descoperit mult mai târziu, câteva zile mai târziu, că era ceva despre demisia mea. Ori de câte ori un Papă este bolnav, există întotdeauna o briză sau un uragan de Conclav".

Papa Francisc a lăudat "înțelepciunea" Angelei Merkel cu privire la Afganistan, dar când a citat cuvintele ei, ar fi relalat, în schimb, o frază a președintelui rus Vladimir Putin, informează, printre altele, agenția de presă germană "Dpa".

În interviul acordat postului de radio spaniol "Cope", primul de când a fost operat în această vară, Papa Francisc a vorbit despre cancelarul german drept "una dintre cele mai mari personalități din politica internațională". Și, apoi, a citat aceste cuvinte: "Este necesar să oprim politica iresponsabilă de a impune propriile valori cuiva și să încercăm să construim democrația în alte țări pe baza modelelor externe, fără a lua în considerare problemele istorice, etnice și religioase, ignorând tradițiile altora". În realitate, Putin a spus aceste cuvinte în conferința de presă comună cu Merkel.