Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a acuzat joi Comisia Europeană că „șantajează” Polonia pentru că a sugerat că plata fondurilor europene pentru recuperarea după criza sănătății a fost legată de respectarea statului de drept în această țară, potrivit AFP.

Zbigniew ZiobroFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Niciun oficial, la un nivel subordonat sau înalt, nu are dreptul să exercite șantaj sau să se angajeze în orice fel de șantaj de natură coruptă", a declarat ministrul reporterilor, făcând aluzie la declarațiile comisarului european Paolo Gentiloni.

"Dacă luăm aceste cuvinte în serios, ar însemna că acest oficial a spus guvernului polonez, statului polonez: ... vi se vor da bani dacă acceptați condiții umilitoare asociate cu o restricție a suveranității voastre", a adăugat el.

Miercuri, Paolo Gentiloni a spus că „discuțiile continuă”. „Nu suntem încă acolo”, a subliniat el, asigurând că Bruxelles-ul a avut „o atitudine de cooperare” cu privire la planul de redresare din Polonia.

„Discuțiile, știu foarte bine autoritățile poloneze, se referă și la problema primatului legilor Uniunii Europene și la posibilele consecințe ale acestei întrebări asupra planului de recuperare și rezistență al Poloniei”, a adăugat comisarul european.

Varșovia și Uniunea Europeană se confruntă cu reformele judiciare controversate adoptate de partidul de guvernământ al Poloniei, Lege și Justiți (PiS).

În joc sunt miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă mică (34 miliarde euro) și subvenții (23 miliarde) solicitate de Polonia.

Bruxelles-ul nu a dat undă verde plății lor din cauza unei confruntări cu Varșovia în ceea ce privește respectarea statului de drept.