Agenția de Aviație a Statelor Unite (FAA) a declarat joi că nava Virgin Galactic nu va putea decola din nou până la încheierea unei investigații asupra unui incident dintr-un zbor din iulie care îl avea pe miliardarul Richard Branson, fondatorul companiei, la bord pentru câteva minute in spatiu, potrivit AFP.

SpaceShipTwo, la granița cu spațiulFoto: Captura YouTube

"Virgin Galactic nu va putea să-și folosească nava spațială SpaceShipTwo până când FAA nu va aproba raportul final de investigație sau va stabili că problemele legate de incident nu afectează siguranța publică", a spus ea într-un comunicat trimis AFP.

Ancheta se referă la o abatere a traiectoriei în timpul acestui zbor extrem de mediatizat, care trebuia să marcheze intrarea companiei în era turismului spațial.

FAA confirmase anterior că investighează zborul din 11 iulie.

„SpaceShipTwo s-a abătut de la autorizarea controlului traficului aerian prin revenirea în Spaceport America”, baza spațială utilizată de companie în deșertul New Mexico, a spus ea într-un comunicat.

Dezvoltarea vine după publicarea miercuri a unui articol de New Yorker care a dezvăluit că în cabina navei au fost aprinse alerte de securitate în timpul zborului, sinonim cu o problemă gravă care ar fi putut duce la un rezultat fatal.

Problema traiectoriei amenință să compromită faza de întoarcere pe Pământ, când nava planează până când aterizează pe o pistă, potrivit ziarului.

Într-o declarație înainte de anunțul FAA, Virgin Galactic a contestat cu tărie concluziile articolului.

„Când vehiculul s-a confruntat cu vânturi de mare altitudine, care au modificat traiectoria, piloții și sistemele au monitorizat traiectoria pentru a se asigura că a rămas în parametrii misiunii”, a detaliat incidentul.

"Piloții noștri au răspuns în mod adecvat acestor condiții de zbor în schimbare."

Acțiunile grupului au scăzut brusc după anunțul FAA și au scăzut în jurul valorii de 5% în jurul orei 18:15 GMT.