Talibanii nu au trimis „niciun semn” de schimbare de la întoarcerea la putere la Kabul, a declarat șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro care va fi publicat vineri.

Jean-Yves Le DrianFoto: Wikipedia

„Deocamdată nu avem niciun semn că ar lua această direcție”, a spus el, indiferent dacă este vorba despre „o ruptură completă cu orice organizație teroristă”, respectarea drepturilor femeilor sau „ridicarea obstacolelor pentru cei care vor să părăsească țara”, citează AFP.

Prin urmare, Ministerul francez de Externe continuă să „colecteze toate rapoartele persoanelor expuse riscului” care ar putea fugi din Afganistan, a adăugat el, recunoscând că mai sunt „oameni” de evacuat.

După căderea Kabulului din 15 august, Franța a evacuat peste 2.800 de persoane, inclusiv peste 2.600 de afgani amenințați de talibani pentru că au lucrat pentru aceasta sau din cauza angajamentului lor față de drepturile omului.

Dar toate transporturile aeriene organizate de către Occident s-au încheiat cu retragerea finală a Statelor Unite din Afganistan pe 31 august.

„Prioritatea noastră este să găsim noi căi de ieșire cât mai repede posibil”, a remarcat Jean-Yves Le Drian. "Idealul ar fi redeschiderea aeroportului din Kabul, cu măsuri de securitate", a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

Qatar a declarat joi să colaboreze cu talibanii pentru a redeschide „cât mai curând posibil” aeroportul, o problemă strategică și umanitară majoră închisă de la plecarea americanilor.

„Lecția Afganistanului este că nu puteți impune un mod de guvernare unei țări din afara forței armate atunci când aceasta nu are sprijinul larg al poporului și al clasei sale politice”, a continuat șeful diplomației franceze, întrebat despre rezultate de 20 de ani de prezență americană în Afganistan.

Cu toate acestea, el a infirmat orice comparație cu situația armatei franceze în Sahel: "Suntem acolo la cererea autorităților locale. În cele din urmă, nu am părăsit Sahelul", a subliniat el.

Jean-Yves Le Drian a decis, de asemenea, că imaginea dezastruoasă lăsată de plecarea Statelor Unite din Afganistan nu ar pune în mod necesar în discuție puterea americană.

„Contrar a ceea ce scriu mulți editorialiști, nu cred că Afganistanul este sinonim cu declinul american”, a spus el.

"În 1975 (în timpul căderii Saigonului), a fost anunțat sfârșitul imperiului american. Exact invers s-a întâmplat în anii 1980, o perioadă de creștere puternică în Statele Unite", a spus el.