Talibanii urmează să anunțe formarea noului lor guvern, care nu ar trebui să includă femei, perspectivă împotriva căreia zeci de femei afgane au protestat joi, ilustrând provocările cu care se va confrunta puterea, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor surse talibane, noii stăpâni ai țării ar putea anunța componența guvernului lor chiar după rugăciunea de vineri, la doar câteva zile după plecarea ultimelor trupe americane de luni și la sfârșitul unui război de 20 de ani.

Afganii și lumea așteaptă cu nerăbdare formarea acestui guvern, pe care talibanii l-au promis în repetate rânduri că va fi „inclusiv”.

Șeful adjunct al biroului lor politic din Qatar, Sher Mohammad Abbas Stanekzai, a reînnoit această promisiune miercuri într-un interviu acordat BBC. Dar a sugerat, de asemenea, că „s-ar putea să nu existe” femei numite miniștri, doar la niveluri inferioare.

Mișcările talibanilor sunt așteptate și de comunitatea internațională, care ține cont de brutalitatea regimului lor din 1996-2000.

Aplicarea strictă a Shariei, legea islamică, a dus în special la dispariția treptată a femeilor din spațiul public și la persecuția opozanților.

Aproximativ cincizeci de femei au ieșit joi pe străzile din Herat, capitala cosmopolită din vestul Afganistanului, pentru a-și revendica dreptul la muncă și a cere participarea femeilor la noul executiv, a notat un jurnalist pentru AFP.

„Este dreptul nostru să avem educație, muncă și siguranță”, au cântat manifestanții la unison. „Nu ne este frică, suntem uniți”.

"Sunt în curs discuții pentru a forma un guvern, dar nu vorbesc despre participarea femeilor", a regretat Basira Taheri, una dintre organizatorii demonstrației, intervievat de AFP. "Vrem ca talibanii să se consulte cu noi", a adăugat ea. „Vom continua demonstrațiile noastre, au început în Herat, în curând se vor extinde și în alte provincii”.

Talibanii, confruntați cu un Afganistan mai liber și care își cere drepturile

Acest tip de exprimare publică a nemulțumirii este nou pentru talibani, care au suprimat fără milă orice disidență în timpul regimului anterior.

Acest lucru arată că vor trebui să se adapteze la o societate afgană care a devenit mai liberală și mai deschisă către lumea exterioară în ultimii 20 de ani.

Printre cei 123.000 de oameni, afgani și străini, care au fugit din Afganistan în ultimele săptămâni datorită unui transport aerian organizat de Occident, a fost și prima jurnalistă afgană care a intervievat în direct la televizor un oficial taliban.

Prezentatoare a postului de televiziune privat afgan Tolo News, Beheshta Arghand a fugit în Qatar temându-se de viața ei, în timp ce islamiștii au preluat controlul asupra țării.

"Vreau să spun comunității internaționale: vă rog să faceți ceva pentru femeile afgane", a declarat ea pentru AFP miercuri.

Talibanii au încercat timp de câteva săptămâni să prezinte o față mai moderată și mai deschisă, asigurându-se că drepturile femeilor vor fi respectate. Dar deocamdată aceste afirmații nu conving.

În ultimele săptămâni, talibanii au stabilit contacte în special cu personalități afgane care li se opun, cum ar fi fostul președinte Hamid Karzai sau fostul vicepreședinte Abdullah Abdullah.

Potrivit Tolo News, liderul talibanilor, Mullah Hibatullah Akhundzada, va exercita autoritatea supremă ca lider religios al țării. Dar responsabilitatea conducerii guvernului va fi dată altcuiva.

Se așteaptă ca cofondatorul mișcării, Abdul Ghani Baradar, să ocupe o poziție importantă în cadrul executivului.

O economie distrusă

Acest guvern se va confrunta cu o provocare serioasă: aceea de a reconstrui o economie distrusă de două decenii de război și dependentă în mare măsură de ajutorul internațional, care a fost în mare măsură înghețat de când talibanii au preluat puterea la 15 august.

Pe străzile din Kabul, prima preocupare este aceasta.

"Odată cu sosirea talibanilor, este corect să spunem că există securitate, dar afacerile sunt sub zero", a declarat pentru AFP Karim Jan, un comerciant de electronice.

Vești bune rare, Western Union a anunțat reluarea activităților sale de transfer de bani în țară. Mulți afgani se bazează pe ajutorul rudelor lor din străinătate pentru a supraviețui.