Serviciul Național de Meteorologie al Statelor Unite (NWS) a emis prima sa alertă de viitură pentru orașul New York după ce uraganul Ida a provocat ploi torențiale care au inundat metroul și străzile din Manhattan, Brooklin și New Jersey, cauzând moartea a 8 persoane, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Furtuna a ucis 7 persoane în orașul New York și încă una în Passaic, New Jersey, potrivit New York Times.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a decretat miercuri starea de urgență cu puțin timp înainte de miezul nopții, declarând că „îndurăm un eveniment meteorologic istoric cu ploi record în întregul orașul, inundații brutale și condiții periculoase pe șoselele noastre”.

De Blasio a decretat starea de urgență la ora 23:30 după ce mii de locuitori ai orașului au rămas fără electricitate.

NWS a înregistrat 8 centimetri de ploaie căzuți într-o oră în Central Park, cu mult peste cei 4,92 de cm care au căzut în timpul furtunii tropicale Henri în noaptea zilei de 22 august, despre care se credea la momentul respectiv că reprezintă un record.

Vânturi puternice, ploi torențiale și cel puțin o tornadă au lovit și statele învecinate Pennsylvania și New Jersey.

Autoritatea Portuară din New York și New Jersey, care operează și Aeroportul Internațional Newark Liberty, a anunțat la ora 22:30 că toate zborurile au fost suspendate și parcările închise din cauza inundațiilor severe.

Guvernatorul Phil Murphy a decretat stare de urgență în toate cele 21 de comitate ale statului New Jersey și i-a îndemnat pe oameni să evite șoselele inundate.