Restaurantele și barurile din Bulgaria vor fi nevoite să se închidă la ora 22:00 începând cu 7 septembrie în timp ce evenimentele sportive ținute în săli vor avea loc fără spectatori, a anunțat joi ministrul sănătății de la Sofia, citat de Reuters.

Coronavirus BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Reintroducerea restricțiilor vine în contextul în care vecina de la sudul Dunării se confruntă cu un nou val al infecțiilor cu coronavirusul.

Bulgaria, cea mai puțin vaccinată țară anti-Covid din Uniunea Europeană, a înregistrat o creștere vertiginoasă a numărului de noi cazuri în ultimele săptămâni, recrudescența virusului fiind alimentată de răspândirea variantei Delta mult mai infecțioase.

Autoritățile bulgare au raportat joi 1.745 de noi infecții, bilanțul total al cazurilor active ajungând la 32.192 de pacienți. În jur de 18.950 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Bulgaria de la izbucnirea pandemiei, țara având cea mai mare rată a mortalității cauzate de coronavirus din UE.

Alte 54 de decese au fost înregistrate joi.

„Nu există motive de panică. Situația este gravă dar nu scăpată de sub control. Rata scăzută a vaccinării ne forțează să impunem aceste măsuri”, a declarat ministrul interimar al sănătății, Stoico Karatsarov.

Acesta a făcut din nou apel la bulgari să se vaccineze.

Noile măsuri, care vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie, interzic de asemenea festivalurile de muzică, în timp ce teatrele și cinematografele vor putea funcționa doar la o capacitate de 50%.

Karatsarov a declarat de asemenea că elevii și studenții ar putea reveni la învățământul de la distanță după deschiderea anului școlar pe 15 septembrie dacă numărul de noi infecții va continua să crească.

Citește și: