Compozitorul grec Mikis Theodorakis, considerat cel mai mare compozitor al țării și cunoscut pe plan internațional pentru compunerea coloanei sonore a filmului clasic „Zorba Grecul”, a murit joi la vârsta de 96 de ani, relatează Reuters.

Mikis TheodorakisFoto: Elias Verdi / Alamy / Profimedia Images

„Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru a plecat dintre noi”, a afirmat ministrul grec al culturii Lina Mendoni.

Theodorakis a fost esenţial în creşterea gradului de conştientizare la nivel global asupra situaţiei Greciei în timpul dictaturii militare din 1967-1974.

Lucrările lui au fost bazate, în mare parte, pe lucrări poetice greceşti. El a compus cele mai cunoscute piese greceşti la nivel internaţional, inclusiv dansul din „Zorba Grecul”, film lansat în 1964, cu Anthony Quinn în rol principal.

Compoziţiile lui au fost interpretate de artişti celebri, precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf.

Theodorakis a mai compus coloane sonore pentru filme ca „Z” (1969), premiat cu BAFTA pentru muzică originală, „Phaedra” (1962), care a cuprins piese pe versurile lui Nikos Gatsos, şi „Serpico” (1973), pentru care a fost nominalizat la Grammy în 1975.

Este considerat cel mai mare compozitor modern al Greciei şi a fost recompensat cu Lenin Peace Prize.

În perioada 1981-1990, a fost membru al parlamentului din partea Partidului Comunist şi a fost o voce cheie împotriva juntei elene, care, în perioada în care a condus țara, l-a încarcerat şi i-a interzis muzica.