Curtea Supremă americană a refuzat să blocheze legea din Texas care interzice avortul după 6 săptămâni de sarcină şi care a intrat în vigoare miercuri. Forul divizat permite astfel legii din Texas care interzice majoritatea avorturilor să rămână în vigoare, în ciuda apelului președintelui Biden care a spus că legea din Texas este „o încălcare flagrantă a dreptului constituțional”.

TexasFoto: Hotnews

Curtea a votat 5 la 4, la primele ore ale zilei de joi, pentru a respinge un apel de urgenţă făcut de cei care încercau să blocheze impunerea legii în al doilea cel mai mare stat american, potrivit News.ro

Legea texană, semnată de guvernatorul republican Greg Abbott în luna mai, interzice întreruperea sarcinii odată ce profesioniştii medicali pot detecta activitate cardiacă, de regulă în jurul săptămânii a şasea de sarcină şi înainte ca multe femei să afle că sunt însărcinate.

„Ajungând la această concluzie, subliniem că nu pretindem să soluţionăm definitiv orice cerere jurisdicţională sau de fond în procesul reclamanţilor. Mai exact, acest ordin nu este bazat pe vreo concluzie despre constituţionalitatea legii din Texas şi nu limitează în vreun fel alte contestaţii corespunzătoare din punct de vedere procedural aduse legii din Texas, inclusiv în curţi de justiţie din Texas”, a decretat Curtea Supremă într-un ordin nesemnat.

Legislatorii din Texas au scris legea pentru a se sustrage controlului jurisdicţional federal permiţând cetăţenilor să deschidă procese civile în stat împotriva oricui implicat într-un avort, în afară de pacient. Alte legi privitoare la avort sunt impuse de stat şi oficiali locali, cu sancţiuni penale posibile.

După ce o curte federală de apel a refuzat să permită o reexaminare a legii înainte de a intra în vigoare, oponenţii măsurii au apelat la evaluarea Curţii Supreme.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat miercuri să apere dreptul femeilor la avort și a criticat aspru o lege extrem de restrictivă care a intrat în vigoare în Texas peste noapte.

"Această lege cuprinzătoare este o încălcare flagrantă a dreptului constituțional recunoscut în Roe v. Wade", a scris el într-o declarație, referindu-se la hotărârea Curții Supreme din 1973 care stabilea dreptul la avort în Statele Unite. „Vom proteja și apăra” acest drept, a adăugat el.