Deși armata SUA s-a retras din Afganistan, masacrul civililor de către armata SUA și aliații lor în Afganistan în ultimii 20 de ani trebuie investigat temeinic, iar criminalii aduși în fața justiției, a declarat miercuri Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, scrie agenția de presă Xinhua, citată de cotidianul People`s Daily.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

Remarcile au fost făcute în cadrul briefingului zilnic, ca răspuns la o întrebare referitoare la pierderile recente de vieți ale unor civili provocate de către trupele americane în timpul retragerii lor.

Potrivit unor rapoarte, în 26 august, un atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul a provocat sute de victime. Unii răniți au susținut că armata SUA a tras în oameni după explozie, provocând și mai multe victime. Rapoartele mai arată că în 29 august, armata SUA a folosit drone pentru a ataca o clădire rezidențială din Kabul în cadrul unei acțiuni antiteroriste, ucigând zece civili, dintre care cel mai tânăr avea doar doi ani.

Wang a spus că China a luat notă de aceste rapoarte și a adăugat că ele mai arată că uciderea civililor afgani de către armata SUA ar fi avut loc frecvent. De exemplu, în 2002, un atac aerian militar american a lovit participanții la o nuntă în provincia Uruzgan, provocând zeci de decese și peste 100 de răniți.

Un alt atac aerian militar american din 2008 a lovit un sat din provincia Herat, ucigând aproape 100 de civili, inclusiv 50 de copii și 19 femei.

În 2010, un atac aerian NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) a lovit provincia Dekundi, ucigând cel puțin 33 de persoane.

În 2015, ofițeri de poliție afgani din briganda anti-drog au fost atacați de militari NATO, 15 polițiști fiind uciși.

În 2019, dronele americane au lansat un atac în provincia Nangarhar, ucigând cel puțin 30 de fermieri afgani.

Wang a mai spus că numărul deceselor civile din Afganistan cauzate de atacurile aeriene ale SUA depășește cu mult anunțurile oficiale al guvernului SUA. Statisticile arată că, din aprilie 2020, cel puțin 47.245 de civili afgani au fost uciși în războiul din Afganistan.

El a subliniat că, deși trupele americane au părăsit Afganistanul, masacrul civililor trebuie investigat cu atenție.