Trei ofițeri de poliție și două asistente vor fi urmăriți penal în Colorado pentru moartea lui Elijah McClain, un tânăr de culoare care a murit în 2019 după ce a fost imobilizat cu o priză la gât în ​​timpul arestării sale și apoi a fost injectat cu forța cu un calmant puternic, potrivit procuraturii, citează AFP.

Crime scene Foto: SCOOTERCASTER / Sam Hartson / Alamy / Alamy / Profimedia

Un juriu a reținut diverse acuzații, inclusiv omor, după examinarea concluziilor unei anchete speciale, deschisă la cererea guvernatorului acestui stat american în fața scandalului provocat de moartea tânărului.

"Fiecare dintre cei cinci inculpați se va confrunta cu acuzații de omor și omucidere prin neglijentă", a declarat procurorul general al Colorado, Phil Weiser, într-o conferință de presă.

Patru dintre acuzați, inclusiv cele două asistente, sunt, de asemenea, urmăriți penal pentru că i-au administrat ketamină lui Elijah McClain, un calmant puternic utilizat în special în anestezie, fără consimțământul său.

Victima a suferit un stop cardiac în timp ce era transportată la spital, unde a fost declarat decesul la scurt timp.

Moartea tânărului de 23 de ani a avut loc în august 2019 în Aurora, cu câteva luni înainte ca George Floyd să moară sub genunchiul unui ofițer de poliție, care a declanșat un val național de proteste împotriva brutalității poliției și a discriminării rasiale.

Cazul a fost inițial respins, dar guvernatorul Jared Polis a solicitat reluarea investigațiilor în iunie 2020 după ce a vorbit cu familia decedatului. O petiție lansată pentru redeschiderea anchetei a adunat mai mult de trei milioane de semnături.

Poliția fusese chemată de cineva care menționa un bărbat negru „suspect” purtând o mască de schi și „purtându-se ciudat” pe o stradă din Aurora.

Un ofițer de poliție a susținut că Elijah McClain, care nu purta o armă, a încercat să-și ia arma în timpul intervenției.

Potrivit familiei victimei, el pur și simplu ieșise să cumpere o băutură și purta adesea această mască de schi pentru a evita să răcească.