Un avion din Qatar care transporta o echipă tehnică a aterizat în Kabul, capitala afgană, miercuri pentru a discuta despre "reluarea operațiunilor la aeroport", a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu problema.

Talibani in uniforme americane pe aeroportul din KabulFoto: Captura BBC

Este primul avion străin care a aterizat în Kabul de când ultimii soldați americani au părăsit capitala afgană luni.

„Deși nu s-a ajuns la un acord final cu privire la furnizarea de asistență tehnică, o echipă din Qatar a început o discuție pe baza unei cereri” din partea mișcării islamiste talibane la putere la Kabul și a altor protagoniști, a adăugat aceeași sursă fără a le specifica.

Presa arabă de pe Twitter l-a citat pe purtătorul de cuvânt al talibanilor spunând că „i-a cerut oficial Qatarului ajutor pentru a conduce aeroportul și a-l face operațional cât mai repede posibil”.

Doha menține relații strânse cu talibanii, noi stăpâni ai Kabulului din 15 august și joacă un rol central în negocierile dintre regimul islamist și comunitatea internațională.

Boeing C-17A Globemaster a atins asfaltul de pe aeroportul din Kabul. "Discuțiile sunt încă în curs cu privire la problemele de securitate", a spus aceeași sursă.

"Scopul este reluarea zborurilor către și dinspre Kabul, pentru asistență umanitară și asigurarea libertății de circulație într-un mod sigur, inclusiv reluarea evacuărilor", a spus ea.

Qatarul a jucat rolul de mediator în procesul de pace dintre guvernul afgan și talibani înainte de preluarea puterii de către islamiști pe 15 august. De atunci, el a păstrat o legătură privilegiată cu talibanii.

Emiratul bogat în gaze naturale se află în prezent în centrul atenției comunității internaționale, pentru capacitatea sa de a comunica cu noii stăpâni din Kabul.

„În calitate de mediator echitabil și neutru în ultimii ani între talibani și Statele Unite, sau între talibani și alte partide afgane, am construit încredere” cu toți protagoniștii, a argumentat miercuri șeful diplomației qatareze, Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani.

Această investiție a produs această încredere. Cu toții trebuie să o folosim (...) pentru viitorul Afganistanului".

Talibanii și-au sărbătorit victoria în Afganistan marți a doua zi după plecarea ultimilor soldați americani, care a pus capăt a 20 de ani de război devastator declanșat de intervenția unei coaliții internaționale conduse de Statele Unite pentru a-i alunga.